Hun har vært lam i nesten ett år siden hun ble rammet av en blødning i ryggsøylen.

Storbritannia har ikke en lovfestet rett til passiv dødshjelp. Likevel har retten i over 20 tilfeller siden 1993 sagt ja til at legebehandling er blitt stanset stanset i håpløse tilfeller, hovedsakelig i tilfeller med hjernedøde pasienter.

Men denne saken er annerledes i og med at kvinnen klarer å snakke og er ved full bevissthet. Saken skiller seg også ut ved at kvinnens situasjon er stabil, noe om betyr at hun ved hjelp av respirator og intravenøs ernæring kan holdes i live i årevis. Ifølge legene er sjansen for at hun noensinne får det bedre under én prosent.

Retten har bestemt at navnet på kvinnen, som er i 40-årene, ikke skal offentliggjøres, og at hvilket sykehus i London hun befinner seg på også skal holdes hemmelig.

— Hun har ønsket å skru av respiratoren helt siden hun fikk vite hvor elendige hennes prognoser for å bli bedre er. Legene holder liv i henne mot hennes vilje, sier hennes advokat, Richard Stein til BBC, og henviser til en lov om menneskerettigheter, som forbyr umenneskelig og nedverdigende behandling.

(NTB)