Verdensorganisasjonen håper å få inn pengene slik at de kan brukes de neste seks månedene.

– Denne anmodningen vil bli regelmessig oppdatert for å gjenspeile behovene etter hvert som situasjonen utvikler seg, skriver FN i anmodningen.

Mellom 1,2 og 1,9 millioner mennesker skal være rammet av syklonen, men selv vanligvis diplomatiske FN-medarbeidere er sjokkert over juntaens tilsynelatende kynisme og manglende vilje til å hjelpe ofrene.

– Dette savner sidestykke i moderne nødhjelps historie, sier Paul Reyes, talsmann for FNs matvareprogram (WFP) i Bangkok.

WFP stoppet fredag midlertidig sine hjelpesendinger til Burma etter at militærjuntaen tok beslag i to flylaster med 38 tonn proteinkjeks.

– De skulle allerede vært på lastebiler på vei til syklonofrene. Nå er maten stablet vekk på ei flystripe, til ingen nytte, sier WFPs regiondirektør Tony Banbury til CNN.

Men en talsmann for militærjuntaen sier FN-organets påstand om at nødhjelpen er beslaglagt av regimet, er grunnløse beskyldninger.

Fikk ikke kontakt

FNs generalsekretær Ban Ki-moon vil overtale Burma til å ta imot utenlandske hjelpearbeidere, men klarer ikke å komme i kontakt med juntalederen Than Shwe. Ban har ikke fått kontakt med generalen fordi telefonnettet er ødelagt, opplyser en FN-kilde.

– Mange mennesker har allerede mistet livet. Dersom vi ikke kan sette i verk nødvendige tiltak umiddelbart, kan flere mennesker dø, sa Ban fredag.

– Jeg vil garantere at ingen FN-arbeidere går inn i noen politisk diskusjon. Vi snakker nå om å redde liv.

FN opplyser at to FN-fly med hjelpesendinger vil bli sendt til Burma lørdag. USA skal samtidig ha fått lov til å lande med ett nødhjelpsfly, men ikke før mandag.

Frustrerte

I Thailands hovedstad Bangkok sitter en hær av frustrerte hjelpearbeidere som ikke får gjort jobben sin. I nabolandet Burma har over 1 million mennesker akutt behov for nødhjelp, og det samme antallet kan ha mistet sine hjem.

Men militærjuntaen nekter å gi hjelpearbeiderne visum, til tross for hardt press både fra FN og Burmas naboland.

Juntaen tar gjerne imot nødhjelp, men vil distribuere den selv og er ikke rede til å ta imot utenlandske hjelpearbeidere, erklærte regimet fredag.

Thailands statsminister Samak Sundarajev skulle reist til Burma i helgen for å overtale juntaen til å ta imot hjelpearbeidere, men avlyse turen etter erklæringen.

Hjelpearbeiderne i Bangkok kan uansett ikke vente å få visumsøknadene sine besvart ennå, siden visumkontoret er stengt fredag på grunn av helligdag i Burma og ikke åpner igjen før til mandag.

Millioner rammet

Myndighetene har opplyst at 23.000 mennesker mistet livet og at 40.000 er savnet, men USA mener at så mange som 100.000 kan være døde.

Hundretusener av mennesker venter fortsatt på hjelp i de hardt rammede byene og landsbyene i Irrawaddy-deltaet.

Det er stor frykt for at smittsomme sykdommer kan koste ytterligere mange tusen menneskeliv. Flere steder må folk drikke vann fra elver der det flyter både lik og dyrekadavre, sier Osamu Kunii fra Unicef i Burmas største by Rangoon.

Hjelpeforsyninger pipler likevel så vidt inn i områdene der råtnende lik fyller elveløp og kanaler. Noen få fly har kommet med forsyninger til Rangoon, men hjelpeorganisasjonene sier det trengs hundrevis av flylaster med nødhjelp for å avverge nye katastrofer.