THOMAS HEINE

Han finnes ikke i den berømte kortstokken, USAs liste over Saddam-regimets 55 mest ettersøkte. Han er ikke engang iraker. Men mye taler for at Abu Musab al-Zarqawi (36), født i Jordan, nå er amerikanernes mest ettertraktete bytte i Irak.

17 siders brev

USA-styrkene i Bagdad har beslaglagt en CD-rom som inneholdt et 17 sider langt brev, trolig skrevet av al-Zarqawi, et brev man mener var tiltenkt toppfolkene i terrornettverket al Qaida, Osama bin Laden og hans nestkommanderende Ayman al-Zawahiri. Brevet inneholder en, fra terroristsynspunkt, dyster analyse av situasjonen i Irak og en oppfordring til å handle raskt, bl.a. med attentater mot shiamuslimer, for å holde liv i uroen i landet og dermed tvinge okkupasjonsmakten ut. Hvis regjeringsmakten som planlagt overlates til irakerne selv i juni, vil det være for sent.

«Se etter et annet land ...»

«Vi kan pakke sammen, dra vår vei og se etter et annet land, akkurat slik det har skjedd i så mange land av hellig krig (jihad). Vår fiende vokser seg sterkere for hver dag, og dens etterretningsinformasjoner bedres. (...) Amerikanerne vil fortsette å kontrollere fra sine baser, men dette landets sønner vil sitte med makten. Dette er demokratiet. Vi vil ikke ha noe påskudd,» heter det ifølge New York Times i brevet.

«Løsningen, det vet bare Gud, er å få shiaene inn i kampen. Det er eneste måte å forlenge kampen mellom de vantro og oss. Hvis vi lykkes å trekke dem inn i en sekterisk krig, vil det vekke de søvnige sunniene. (...) Så hvis De er enig og er overbevist av ideen om å drepe de perverse sektene, står vi klar som en hær til å arbeide under Deres veiledning og følge Deres kommando,» lyder bønnen til al Qaidas sunnimuslimske ledere.

Brevskriveren hevder å ha gjennomført 25 «martyroperasjoner» i Irak allerede, så vel mot shiamuslimer som mot den amerikanskledede okkupasjonsstyrken og irakisk politi.

Brevet ble funnet i midten av januar hos en pågrepet, mistenkt al Qaida-kurer fra Pakistan, Hassan Ghul. Ghul har sagt i forhør at de tiltenkte mottakerne var al Qaidas indre sirkel og avsenderen al-Zarqawi, hvilket skal være bekreftet av amerikanske etterretningsanalyser.

Internasjonal terrorisme

Er dette korrekt, er det en kjærkommen dokumentasjon for USA om at en rekke av selvmordsattentatene i Irak dreier seg om internasjonal terrorisme og ikke om nasjonal motstandskamp mot en okkupasjonsmakt. Ifølge New York Times finner amerikanske embetsmenn det sannsynlig at al-Zarqawi var involvert i bl.a. tre av de mest dødbringende attentatene i fjor, mot en shiamuslimsk moské i Najaf i mars, mot FNs hovedkvarter i Bagdad i august samt mot det italienske politihovedkvarteret i Nasiriya i november.

På den annen side inneholder ikke brevet noe som tyder på en kobling mellom Saddam-regimet og al Qaida, hvilket ved siden av de påståtte masseødeleggelsesvåpnene var begrunnelsen for Irak-invasjonen i fjor vår.

Abu Musab al-Zarqawi var i høy grad i søkelyset også før invasjonen. USAs utenriksminister Colin Powell trakk i sin «krigstale» i FN i februar al-Zarqawi frem som bindeleddet mellom Saddam Hussein og al Qaida og påsto at en terrorgruppe tilknyttet al Qaida og ledet av al-Zarqawi hadde operert fritt i Bagdad i åtte måneder. Verken den gang eller siden er noen dokumentasjon fremlagt.

Jordaneren, veteran fra både den sovjetiske og den amerikanskledede krigen i Afghanistan, er i hjemlandet dømt til døden in absentia for bl.a. å ha planlagt drapet på den amerikanske diplomaten Laurence Foley i 2002. Han skal ha to spesialiteter, kjemisk krigføring og rekruttering, og han skal ha planlagt terrorattentater i Europa.

SELVMORDSBOMBER: Minst 45 mennesker ble drept da en selvmordsbomber slo til i Iskandariya.<br/> FOTO: FALEH KHEIBER, REUTERS