— Det er uakseptabelt at forsvarsledelsen i en demokratisk stat snakker regjeringen midt imot, sier regjeringens talsperson Camil Cicek og påpeker at militæret fremdeles står ansvarlig overfor statsministeren.

Forsvarsledelsen i Tyrkia sa sent fredag kveld at de med bekymring følger debatten om sekularisme under presidentvalget i landet. I en uvanlig sterk uttalelse advarer så militæret politikerne mot å tukle med landets sekulære styresett.

Regjeringen støtter helt og fullt opp om den sekulære styreformen, repliserer Cicek lørdag og understreker at det er «uakseptabelt for Tyrkia å løse sine problemer utenfor det demokratiske systemet».

Sterk uttalelse

Generalstaben påpekte fredag kveld at de væpnede styrkene er forsvarere av landets sekulære system. Det tyrkiske militæret har styrtet fire regjeringer i løpet av de siste 50 årene.

— Det bør ikke glemmes at de tyrkiske væpnede styrkene er en part i denne debatten, og at de er en sterk forsvarer av sekularismen, heter det i uttalelsen fra generalstaben.

— De militære styrkene er imot slike debatter og vil vise sin posisjon og holdninger når det blir nødvendig, sier generalstaben videre.

Uttalelsen har skapt mye oppstyr i Tyrkia, og den tolkes som en direkte advarsel til regjeringen.

— Uansett hvem som prøver å ødelegge solidaritetsånden vår, så kommer de aldri til å bli tilgitt av nasjonen eller historien, var det krasse svaret fra statsminister Recep Tayyip Erdogan lørdag.

Reagerer

Også EU reagerer skarpt på uttalelsen fra militæret, og EUs utvidelseskommissær Olli Rehn advarer Tyrkias forsvar mot å blande seg inn i landets politikk.

— Det er viktig at militæret overlater demokratiet til demokratisk valgte regjeringer. Dette er en test på om Tyrkias militære respekterer demokratiske spilleregler, sier Rehn.

Også USA reagerer på advarselen fra det tyrkiske forsvaret og ber om at den tyrkiske grunnloven respekteres.

— Vi håper og forventer at tyrkerne løser disse politiske spørsmålene på en måte som står i forhold til deres sekulære demokrati og grunnloven, sier statssekretær Dan Fried i det amerikanske utenriksdepartementet.

Ny debatt

Selv om det tyrkiske militæret støtter sekularistene, har de til nå stort sett holdt seg unna den offentlige debatten. Mange har tolket dette som et tegn på at Tyrkia nå er et mer stabilt demokrati enn i sin kuppregede fortid.

Men konflikten har altså blusset opp igjen i forbindelse med at nasjonalforsamlingen er i ferd med å velge ny president. Utenriksminister Abdullah Gül fikk ikke nok stemmer til å bli landets neste president i den første avstemningen fredag.

Opposisjonen frykter at Gül i presidentstolen vil kunne endre på de sekulære lovene som sikrer skillet mellom religion og politikk, noe som er svært grunnleggende i tyrkisk politikk.

Opposisjonen har klaget første valgomgang inn for forfatningsdomstolen, og regjeringen mener nå forsvarets innblanding er ment å øve press på domstolen for å få den til å ta klagen til følge.

DEMONSTRASJONER: Tyrkiske universitetsstudenter deltok lørdag i en demonstrasjon mot regjeringspartiet AKP og dets presidentkandidat ¿ utenriksminister Abdullah Gül. Det er brutt ut en regelrett ordkrig mellom forsvarsledelsen og regjeringen i forbindelse med valget på ny president.
UMIT BEKTAS
PÅ TALESTOLEN: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan.
UMIT BEKTAS