Prodi leverte sin avskjedssøknad til president Giorgio Napolitano onsdag etter å ha tapt en avstemning om regjeringens utenrikspolitikk i det italienske senatet. Presidenten vedtok imidlertid lørdag å avvise søknaden.

Snarlig

– Jeg kommer til å be om et tillitsvotum så snart som mulig med støtte fra en bred koalisjon som er fast bestemt på å hjelpe landet gjennom denne vanskelige fasen, sa Prodi etter møtet med presidenten.

Regjeringskrisen ble utløst da regjeringen ba Senatet om å gi sin støtte til landets utenrikspolitikk, men bare fikk 158 av de 160 stemmene de trengte. Det er Italias bidrag til krigen i Afghanistan, samt utvidelse av en amerikansk militærbase nord i Italia, som har oppildnet venstresiden.

Ikke nyvalg

Napolitano brukte flere dager på å diskutere mulige løsninger med lederne for de politiske partiene i landet før han lørdag ba Prodi om å fortsette.

– Det var ikke noe annet alternativ, sa presidenten om sin avgjørelse.

Han sier de fleste politiske lederne var enige om at det ikke ville være noe poeng i å holde nyvalg i Italia så lenge det ikke er utført endringer i landets valglover.

Statsminister Prodi har drevet intense forhandlinger de sist dagene for å skaffe bredere støtte om sin koalisjon.

Knapt flertall

Regjeringen som søkte avskjed onsdag, hadde et flertall på bare ett eneste mandat i nasjonalforsamlingens førstekammer senatet.

Romano Prodis regjering er den 61. i Italia etter annen verdenskrig. Det vil si at landet siden 1945 i snitt har hatt nokså nøyaktig én regjering per år.