– De mener det er viktig at vi er aktive og bruker de kontaktene vi har, som andre ikke har, og at vi bruker dem på en måte andre ikke nødvendigvis kan, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

– EU er 27 land, vi er bare ett, legger han til.

Støre møtte sin portugisiske kollega Luís Amado over et måltid bacalao i Lisboa fredag. Foruten den kjente portugisiske retten basert på norsk klippfisk, sto samtaler om situasjonen i Midtøsten og Kosovo på menyen, i tillegg til EU-spørsmål og rene bilaterale samtaler.

Krever substans

– Jeg fikk forsikringer om at Amado selv vil delta på giverlandsmøtet for Midtøsten den 24. september i New York. Det er gledelig, for det er viktig at EU som største giver spiller en sentral rolle i Midtøsten, sier Støre.

Norge leder møtet i New York hvor palestinernes vanskelige økonomiske situasjon vil være hovedtema, og Støre vil jobbe tett med det portugisiske EU-formannskapet om denne saken framover.

– Det må bli substans på det møtet, slår Støre fast.

Han var selv i Midtøsten i august, mens Amado besøker regionen om halvannen uke. Under sitt besøk møtte ikke Støre representanter for Hamas, til tross for at Norge var tidlig ute med å anerkjenne samlingsregjeringen med Fatah og Hamas som nå er historie.

At Norge har gått lenger enn EU i sitt forhold til Hamas, fikk Støre ikke kritikk for fredag.

– Jeg opplever at våre holdninger har vært sammenfallende med portugisernes, sier Støre.

Samlet om Kosovo

Når det gjelder situasjonen i Kosovo mener Støre at Norge og EU er godt samsnakket.

– De vet at Norge har et engasjement, og Amado vektla hvor viktig det er at Europa har en samlet profil i saken. Det er viktig at ikke Europa splittes, sier Støre.

I disse dager foregår det nye forhandlingsrunder om Kosovos fremtid i Wien, der utsendinger fra Beograd og Pristina forhandler med hjelp fra EU, USA og Russland, den såkalte Kosovo-troikaen.

– Denne troikaen må nå få jobbe. Så må vi mobilisere både serbere og folk i Kosovo. Men situasjonen er krevende, sier Støre.

Mer bacalao

Forholdet mellom Portugal og Norge er derimot ikke krevende, og de to landene har nylig inngått en avtale om samarbeid mot tjuvfiske.

– De har vært med på å tette et hull i avtaleverket. Det er veldig gledelig, sier Støre.

En del av besøket fredag ble viet til planleggingen av det norske statsbesøket til Portugal kommende vår. Da er det duket for bacalao.

– Det er en utmerket link mellom våre land – smakfull er den også, sier Støre.