En hvit storbonde ble drept natt til mandag, trolig av folk fra Mugabes regjeringsparti ZANU-PF. Terry Ford ble dratt ut av bilen sin, bundet til et tre og deretter skutt gjennom hodet, sa en talsmann for bondelaget CFU.

Ford var den tiende storbonden som mistet livet, siden Mugabe for to år siden satte i gang sitt storstilte prosjekt for omfordeling av jord fra hvite til svarte. Han er den første som er blitt drept siden det omstridte presidentvalget i Zimbabwe i forrige uke. Mugabe ble søndag tatt i ed som president for seks nye år.

"Ytterst delikat"

Diplomater betegnet Mbekis og Obasanjos samtaler i Harare som "ytterst delikate". De skulle ikke bare møte Mugabe, men også opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, som ifølge offisielle resultater tapte valgoppgjøret med Mugabe tidligere i mars med klar margin.

Tsvangirai var på forhånd favoritt til å vinne, under forutsetning av at valget ble avviklet på fritt og fredelig vis. Men i flere uker før valgdagene 9. til 11. mars ble Zimbabwe herjet av omfattende politisk vold, og selve valget ble skjemmet av det observatører kalte grove uregelmessigheter.

Morgan Tsvangirai og hans tilhengere hevdet rett ut det observatørene nøyde seg med å antyde: At Mugabe brukte valgfusk til å sikre seg seieren. Valgavviklingen utløste skarp kritikk fra EU og USA, men Mugabe svarte med å frabe seg kritikk fra vestlige land, og spesielt fra den tidligere kolonimakten Storbritannia.

Sannhetens øyeblikk?

Mbeki og Obasanjo reiser tirsdag til London for å samrå seg med Australias statsminister John Howard om, og i tilfelle hva, Samveldet skal foreta seg mot Zimbabwe. Howard betegner møtet som "et sannhetens øyeblikk", ikke bare for Zimbabwe, men for hele Samveldet, en organisasjon av tidligere britiske kolonier.

De tre kan nøye seg med å rette kritikk mot valgavviklingen i Zimbabwe, eller de kan anbefale at Zimbabwe blir ekskludert fra Samveldet. Mellom disse ytterpunktene ligger en rekke mer eller mindre alvorlige straffetiltak.

Avgjørelsen avhenger ifølge diplomater i London av konklusjonene i sluttrapporten fra Samveldets valgobservatører i Zimbabwe. Observatørene var i sin midlertidige rapport sterkt kritisk til valgavviklingen, som de mente var preget av "frykt og gjensidig mistenksomhet".

(NTB)