USAs president Barack Obama ber iranske myndigheter om å sette en stopper for «alle voldelige og urettferdige handlinger mot sitt eget folk».

– Den iranske regjeringen må forstå at verden følger med. Vi sørger over hvert eneste uskyldige liv som går tapt, sier Obama i en uttalelse lørdag kveld.

– Den universelle retten til å samles og til å ytre seg fritt, må respekteres, og USA står sammen med alle som søker å utøve disse rettighetene, sier han.

— Villig til å dø

Tidligere lørdag sa Irans beseirede presidentkandidat Mir Hossein Mousavi at han er parat til å betale med sitt liv i kampen om å få det omstridte valget i landet annullert.

Mousavi kom med uttalelse i en offentlig tale som han holdt sørvest i Teheran lørdag.

Da skal han også ha sagt at han vil fortsette kampen, sier en observatør, som ønsker å være anonym, til Reuters.

Ifølge observatøren kan det virke som om Mousavi forventer at myndighetene vil forsøke å bli kvitt ham, og i talen ba han sine tilhengere om å starte en landsomfattende streik dersom han blir arrestert.

Les også: Slagord mot Iran i Oslo

Kuler og tåregass

Opprørspolitiet tok lørdag i bruk kuler, vannkanoner og tåregass mot demonstranter som igjen samlet seg i hovedstaden Teheran.

Samtidig sprengte en selvmordsbomber seg i lufta ved graven til revolusjonslederen ayatolla Ruhollah Khomeini.

Ifølge politiet ble en person såret i angrepet, mens det halvstatlige nyhetsbyrået Fars news melder at to mennesker ble såret.

Sammenstøt

Samtidig kom det til sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i sentrum av hovedstaden Teheran.

Opprørspoliti brukte vannkanoner og tåregass for å spre flere tusen demonstranter som hadde samlet seg i sentrum av Teheran lørdag. Opprørspoliti stanset folk og enkelte ble også slått, opplyser øyenvitner.

Røyk steg opp fra Revolusjonsplassen, der mellom 1.000 og 2.000 tilhengere av presidentkandidaten Mir Hossein Mousavi hadde samlet seg trass i demonstrasjonsforbudet.

Slår hardt ned

Hundrevis av iranske politifolk var utplassert i sentrum av Teheran, der de sperret av et område hvor opposisjonen hadde planlagt en ny demonstrasjon.

Opprørspoliti stanset folk og enkelte ble også slått, opplyser øyenvitner. Politiet tok også i bruk tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, som teller mellom 1.000 og 2.000 personer.

Politiet har varslet at det vil slå hardt ned på ulovlige demonstrasjoner mot forrige ukes presidentvalg. Både et reformvennlig parti og en gruppe moderate religiøse ledere har trukket seg som arrangører av demonstrasjonen etter at Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, varslet at protestene i gatene må stanse

Politiet har fastslått at alle protestaksjoner mot valget er ulovlige og at det vil slå hardt ned på dem som forøker å bryte forbudet. Eventuelle arrangører kommer til å bli arrestert.

Omtelling

Samtidig har Vokterrådet gått med på å telle 10 prosent av stemmene fra forrige ukes presidentvalg om igjen.

Les om Khomeinis islamske revolusjon

Sittende president Mahmoud Ahmadinejad vant ifølge de offisielle resultatene en overlegen seier, men opposisjonen mener bestemt at valget var preget av fusk.

Alle de tre tapende kandidatene skal få være til stede når stemmene telles om igjen, ifølge en talsmann for Vokterrådet.

Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi har forholdt seg taus etter at Irans øverste leder Ali Khamenei ba om slutt på alle demonstrasjoner i en tale fredag. I en utilslørt advarsel sa han at det er opposisjonen som må bære ansvaret hvis situasjonen skulle komme ut av kontroll.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad takker landets overhode, ayatolla Ali Khamenei, for støtten.

Hvem er ayatolla Ali Khamenei?

Ahmadinejad takket ifølge iranske nyhetsbyråer Khamenei for støtten han fikk i Khameneis tale under den ukentlige fredagsbønnen.

– Som et lite barn og valgt tjener av den store iranske nasjonen, føler jeg behov for å takke deg for de behjelpelige kommentarene dine i talen under fredagsbønnen, sier Ahmadinejad.

I talen slo Khamenei fast at Ahmadinejad vant det omstridte presidentvalget. Han krevde også at demonstrasjonene mot valgresultatet må ta slutt.

PROTEST: Tilhengere av presidentkandidat Mir Hossein Mousavi demonstrerer i Teherans gater lørdag.
STR
BRUKER MAKT: Dette bildet ble lastet opp fra en blogg lørdag 20. juni. Internasjonal presse hindres i å rapportere fra Iran.
DEMOTIX IMAGES
SINNE: Fra Teherans gater lørdag.
STR
SLÅR NED: Opprørspoliti i Teherans gater lørdag.
REUTERS/SCANPIX