Bushs stabssjef Josh Bolton understreket søndag at den amerikanske presidenten nå ønsker en helt ny tilnærming til Irak, og at han holder alle muligheter åpne, også samtaler med Syria og Iran.

Bush har tidligere anklaget begge disse landene for å skvette bensin på bålet i Irak, og har også stemplet dem som del av «ondskapens akse». Nå trenger han hjelp fra Teheran og Damaskus for å komme seg ut av uføret i Irak.

Møter Baker

Mandag møter Bush medlemmene av ekspertgruppen han har nedsatt for å se på mulige løsninger i Irak, ledet av tidligere utenriksminister James Baker.

Baker legger trolig fram sine råd først ved årsskiftet, men den dramatiske situasjonen i Irak gjør at Bush er utålmodig.

Demokratene har overtatt flertallet både i Representantenes hus og Senatet, og ledende demokrater har gjentatte ganger tatt til orde for en gradvis tilbaketrekking fra Irak.

Senator Carl Levin, som vil overta som leder av forsvarskomiteen i Senatet, er blant dem som mener tilbaketrekkingen må begynne.

– I løpet av fire til seks måneder må vi starte en gradvis tilbaketrekking fra Irak, sa Levin søndag.

Bønn fra Blair

Baker vil denne uka også få høre statsminister Tony Blairs syn på utviklingen i Irak, via en videokonferanse.

Alt i sin årlige utenrikspolitiske tale mandag vil Blair be Iran og Syria om hjelp, sier en talskvinne.

– Blair vil be Syria og Iran om å engasjere seg i forsøkene på å få kontroll med volden i Irak, og sikre en vidtrekkende fredsavtale for Midtøsten. Han kommer også til å advare dem mot konsekvensene av å nekte et slikt samarbeid, sier talskvinnen.