Organisasjonen, der Honduras er medlem, truer med å stenge Honduras ute dersom ikke interimsregjeringen gjeninnfører demokrati i Honduras.

– Vår beslutning er å veldig tydelig fordømme militærkuppet, sier leder i Organisasjonen for amerikanske stater, Jose Miguel Insulza.

Trues med arrest

Selv sa den avsatte presidenten tirsdag at han reiser tilbake til Honduras torsdag, selv om interimsregjeringen truer med å arrestere ham.

Zelaya samlet tirsdag internasjonal støtte i FN og Organisasjonen av amerikanske stater, og kunngjorde at han blir fulgt tilbake til Honduras av Argentinas president Cristina Fernández, Ecuadors president Rafael Correa, OAS’ generalsekretær José Miguel Insulza og presidenten i FNs hovedforsamling, Miguel D’Escoto.

Med kunngjøringen er konflikten i ferd med å nå et klimaks. Det er kommet klare signaler om at Zelaya blir pågrepet om han reiser hjem, og interimspresident Roberto Micheletti avviser å gi etter for det internasjonale presset om å gå av.

– Jeg ble utnevnt av kongressen, som representerer det honduranske folk, Ingen kan tvinge meg til å gå av med mindre jeg krenker landets lover, sier Micheletti i et intervju med Associated Press.

Grove anklager

Den midlertidige justisministeren Luis Alberto Rubi sier at Zelaya blir arrestert om han setter foten på honduransk jord, og at han kan fengsles i 20 år for maktmisbruk.

Michelettis utenriksminister Enrique Ortez anklaget Zelaya for å ha latt narkotikasmuglere transportere kokain gjennom landet til USA.

Høyt spill om Honduras

I Tegucigalpa samlet flere tusen mennesker seg tirsdag med blå og hvite honduranske flagg i sentrum av byen for å gi sin støtte til Micheletti, dagen etter at de militære slo hardt ned på demonstranter som protesterte mot kuppet søndag, da Zelaya ble sendt i eksil til Costa Rica.

Omstridt

Hjemme i Honduras er Zelaya en omstridt figur etter at han dreide mot venstre selv om han ble valgt som konservativ kandidat i 2005.

Han la seg ut med de militære og den politiske eliten med sin tilnærming til Chávez, og de benyttet anledningen til å styrte ham da han trosset høyesterett og ville arrangere folkeavstemning om endringer i grunnloven som ville åpne for at han kunne stille til enda en periode som president.

Meningsmålinger viste at oppslutningen om ham er sunket til 30 prosent, og mange som deltok i demonstrasjonen mot ham tirsdag, sa at utlandet hadde misforstått situasjonen og at det var Zelaya som brøt loven.

Kompromiss?

Tirsdag åpnet Zelaya selv for et mulig kompromiss da han sa at han ikke lenger hadde ønske om å stille til gjenvalg. I stedet ønsker han bare å komme hjem for å fullføre sin periode som utløper i januar.

SAMMENSTØT: Tilhengere av den avsatte presidenten støtte sammen med politi.
EDGARD GARRIDO
TALTE I FN: Manuel Zelaya er avsatt som president i Honduras, men fikk holde tale i FN.
MIKE SEGAR