KLAUS JUSTSEN

Med en forsinket utnevnelse av en overgangsregjering med 25 ministere håper USA å holde liv i Iraks vaklende politiske utvikling og demonstrere at fredagens bombeangrep i Najaf ikke får lov å virke som en blokade.

En beslutning om å utsette overgivelsen av kontrollen av området omkring Najaf til en internasjonal styrke under polsk ledelse understreker imidlertid hvor alvorlig sikkerhetssituasjonen er blitt.

På et nytt lydbånd som tv-stasjonen Al Jazeera offentliggjorde mandag, hevdet en stemme som utgav seg for å være Saddam Hussein at han og hans tilhengere ikke hadde noen forbindelse til fredagens angrep, som drepte minst 125 og såret 145. Eksperter har ennå ikke kunnet fastslå om det virkelig er et opptak med den avsatte diktatoren. Budskapet er imidlertid avlevert i Saddam Husseins karakteristiske retoriske stil med hans slepende, litt hese stemme.

Endret kurs

En av de drepte i angrepet, Ayatolla Hakim, var en av diktatorens bitreste motstandere, og tilbrakte mange år i eksil i Iran før han i mai kunne vende tilbake til landet og Imam Ali-moskeen i Najaf, der han ble drept få minutter etter å ha ledet fredagsbønnen.

Ifølge det irakiske politiet ble angrepet gjennomført med en nesten 800 kilo stor bombe som var plassert i en eller flere biler. Inntil nå er 19 menn arrestert, og ifølge politiet kan de ha forbindelse til al Qaida.

De lokale myndighetene, som i første omgang fastslo at de selv kunne oppklare saken, har nå endret kurs og anmodet om hjelp fra FBI.

En talsmann i Washington opplyser at FBIs eksperter vil gjennomføre en rekke tekniske undersøkelser av de utbrente bilene og knuste bygninger omkring moskeen, som er shiamuslimenes helligste tempel i Irak.

Med undersøkelsene håper FBI å kunne fastslå om fredagens angrep ble gjennomført med de samme materialer og den samme teknikken som ble brukt ved tidligere angrep på den jordanske ambassaden og på FNs hovedkvarter i Bagdad.

Vil lage kaos

Det irakiske politiet har hevdet at det antakelig var muslimske terrorister med tilknytning til al Qaida som gjennomførte angrepet i Najaf. Kort tid etter eksplosjonen ble to menn fra Saudi-Arabia og to irakere pågrepet. Opplysninger fra de fire førte til arrestasjon av ytterligere 15 menn.

Den voldsomme eksplosjonen har økt vreden mot de amerikanske styrkene som nå beskyldes for ikke å gi religiøse og politiske ledere den nødvendige beskyttelse. Kritikken avvises i første omgang med en henvisning til at man av respekt for det hellige tempelet i Najaf holdt seg på avstand.

I USA ses fredagens angrep som det siste og mest vellykkede forsøk på å skape kaos i landet og legge hindringer i veien for Iraks gjenoppbygging og demokratiske utvikling.

På den bakgrunn tillegges det særlig betydning at det nå endelig har lykkes å utnevne en regjering som skulle bane veien for overdragelse av flere fullmakter fra den amerikanske okkupasjonsstyrken til den lokale befolkningen.

Den nye regjeringen, som følger det midlertidige regjerende rådet etniske oppdeling mellom shia— og sunni muslimer, har et enkelt kvinnelig medlem. De nøyaktige fordelinger av oppgavene er ennå ikke fastlagt, men det står klart at den viktige oljesektoren får sin egen minister. Derimot nedlegges det beryktede informasjonsdepartementet ...