Det var i et brev, sendt til en rekke britiske aviser, at Purnell ba Brown gå av – med begrunnelse at med Brown som leder ble en seier for De konservative «mer, ikke mindre sannsynlig.»

Den fjerde går

Purnell var den tredje ministeren i Browns Labour-regjering som går av på få dager. Og fredag formiddag ble han fulgt av forsvarsminister John Hutton. Dermed ble Hutton den fjerde ministeren som trekker seg fra regjeringen denne uken. Samtidig forsøker statsminister Gordon Brown å rokere på statsrådene i et forsøk på å ri av den politiske krisen.

De to første som gikk av, var innenriksminister Jacqui Smith og kommunalminister Hazel Blears. De trakk seg på grunn av pengerot. Smiths mann hadde brukt skattebetalernes penger til å kjøpe pornografi , Blears var mistenkt for eget skatterot.

Purnell, derimot, var det ingen som hadde noe å utsette på – bortsett fra at han var regnet som den sterkeste Blair-tilhengeren i Browns regjering. Han skal også ha blitt regnet som en kommende stjerne i Labour.

Profil på James Purnell

Krever nyvalg

I tillegg til de fire statsrådene har to juniorministere i Brown-regjeringen gått av fordi de er trukket inn i den pengeskandalen som rir britenes regjering. De to er Tom Watson og Beverly Hughes som trakk seg tirsdag.

David Cameron, De konservatives leder som nå seiler opp som den neste sannsynlige statsministeren i Storbritannia, krever nyvalg straks – et valg hans parti, ifølge meningsmålinger, vil vinne klart.

«Regjeringen går i oppløsning rett foran øyene våre,» skriver David Cameron på sin nettside.

Det konservative partiet ligger nå 20 prosentpoeng foran Labour på meningsmålingene.

Støtte fra Miliband

Internt i Brown-regjeringen er det likevel støtte til regjeringssjefens planer om å reorganisere kabinettet etter avgangene. Jack Straw, justisminister, og utenriksminister David Miliband støtter Brown, Miliband til tross for at han trolig ville blitt Browns etterfølger hvis denne skulle velge å følge Purnells råd uten å skrive ut nyvalg. De to sentrale ministerne stiller imidlertid som betingelse at de ikke ønsker å skifte departement.

Finansminister Alistair Darling kan fort bli den neste som «ut av rekken» går, fordi han er sterkt innblandet i frynsegodene og korrupsjonen som er i ferd med å ta knekken på mye av det politiske miljøet i Storbritannia.

Brown legger ny kabal

Fra Downing Street meldes det i morgentimene fredag at Gordon Brown allerede i dag vil legge ny regjeringskabal.

Av ren nødvendighet vil Brown stokke om på ministerne etter at fire statsråder har trukket seg. I London ryktes det at finansminister Alistair Darling blir spart i denne omgang og får fortsette i jobben, blant annet fordi han selv vegrer seg for å flytte til et annet og lettere departement.

En flytting av Darling ville åpnet veien for en av Browns nærmeste, Ed Balls. Både Miliband og Shaw skal ifølge de samme kildene få viljen sin og bli på post i sine departementer. Alan Johnson blir etter alt å dømme Jacqui Smiths etterfølger som innenriksminister. Johnson kommer fra helsedepartementet.

Artikkelen fortsetter under bildet

STEPHEN HIRD

KAN BLI STATSMINISTER: De konservatives leder, David Cameron, er favoritt til å vinne neste valg i Storbritannia.

Men resultatene fra denne ukens EU-valg blir neppe spesielt oppmuntrende for Labour-troppene. Og i en meningsmåling utført for BBC sier bare 29 prosent at de er tilfreds med Browns jobb som statsminister. Det er det dårligste resultatet han noen gang har fått. Samtidig får David Cameron den høyeste tilslutningen siden han ble de konservatives leder.

IKKE PÅ TALEFOT: James Purnell (til h.) og Gordon Brown.
GÅR: Innenriksminister Jacqui Smith.
EDDIE KEOGH
GÅR: Kommunalminister Hazel Blears.
TOBY MELVILLE