Det er første gang i historien at en obligatorisk evakuering av borgerne i USAs mest folkerike by iverksettes. I tillegg skal all kollektivtrafikk stanses, og det beordret en fullstendig stenging av undergrunnsbanen fra lørdag formiddag.

Ifølge prognosene skal orkanen feie inn over North-Carolina lørdag før den setter kursen mot New York.

Borgermester Michael Bloomberg påbyr alle innbyggerne i lavereliggende områder å forlate hjemmene sine innen klokken 17 lokal tid. Dette gjelder anslagsvis 250.000 mennesker, ifølge Bloomberg. Tilfluktsrommene åpner klokken 16, men byens myndigheter håper mange kan bo hos venner og familie.

Kan bli svært alvorlig

— Vi har aldri før beordret en obligatorisk evakuering, og vi ville ikke gjort det om vi ikke hadde trodd at denne stormen kan bli svært alvorlig, sa Bloomberg på en pressekonferanse fredag.

Guvernør Andrew M. Cuomo i delstaten New York beordrer samtidig at stengingen av metroen skal iverksettes fra klokken 12 lørdag. Omkring åtte millioner mennesker reiser daglig med kollektivtransport i metropolen. Alle bruer skal stenges hvis vindstyrken overgår 96 kilometer i timen. Dette inkluderer George Washington-brua og Tappan Zee-brua.

Soldater og luftforsvaret skal også være i beredskap og bistå delstatens myndigheter i påvente av orkanen.

Fare for oversvømmelse

Om det blir en fulltreffer, mener ekspertene det er fare for at hele den sørlige delen av Manhattan blir oversvømmet, og at tunnelene til undergrunnsbanen blir fylt av sjøvann.

Også Kennedy-flyplassen kan bli satt under vann.

New York-politiet har gjort klar 50 små båter for å kunne gjennomføre eventuelle redningsaksjoner.

26 store og små marinefartøy, blant dem et hangarskip, har dratt til sjøs fra USAs største marinebase i Norfolk i Virginia. Det er bedre at skipene takler stormen til havs enn å risikere å slite seg i et trangt havneområde.

Unntakstilstand

Syv delstater har erklært unntakstilstand i påvente av «Irene». Den kraftige orkanen ventes å feie inn over øykjeden Outer Banks i North Carolina lørdag morgen før den raser videre nordover med kurs rett mot New York og New England-statene.

Amtrak, USAs nasjonale jernbane, har kunngjort at de kutter avgangene sør for hovedstaden Washington D. C, og flyselskapene opplyser at det kan bli kanselleringer i helgen.

Mens Florida og de karibiske øyene er vant til orkaner, er det sjelden at særlig mer enn rester etter slike tropiske stormer når så langt nord som New York-området. Sist en orkan traff New York, var Gloria i 1985

Barack Obama ber amerikanere om å ta advarslene om orkanen Irene på alvor. Han ber dem som er i fare, om å evakuere.

Farlig og kostbar

— Alt tyder på at dette er en historisk orkan, sa presidenten fredag til reportere på Martha's Vinyard i Massachusetts, hvor han for tiden ferierer.

— Jeg kan ikke få sagt dette tydelig nok: Hvis du er i orkanens antatte bane, må du være føre var. Ikke vent. Ikke drøy. Vi håper alle på det beste, men vi må forberede oss på det verste. Hvis du er blitt bedt om å evakuere, vær så snill å gjøre det, sa Obama.

Irene kan bli «ekstremt farlig og kostbar», la presidenten til.

55 millioner mennesker kan befinne seg i orkanens bane, fra Carolina-statene til Cape Cod i New England.