IRINA LEE

KRISTINE NYBORG (foto)

Tusenvis av utålmodige, desperate og hissige bilister i de katastroferammede sørstatene jakter på bensin. Bensintørken har satt inn for fullt og den blir verre for hver time som går. Væpnet politi holder nå vakt ved de få stasjonene som fortsatt tilbyr drivstoff.

Store skader

De amerikanske bensinreservene har foreløpig nådd sitt laveste nivå på to år.

— Dette er en krise, sier Tom Kloza i organisasjonen Oil Price Information Service til avisen Pensacola News Journal. Bensinkrisen er sammensatt. Orkanen Katrina påførte store skader på flere oljeinstallasjoner i Mexicogulfen. Flere oljeraffinerier på land er også satt ut av spill. Samtidig har masseevakueringen fra de sørlige delstatene ført til rekordhøy etterspørsel.

Tørrlagt

Flere hundre kilometer av den amerikanske gulfkysten er nå tørrlagt. Bensinpumpene på de folketomme stasjonene er pakket inn i hvite plastposer, og håndskrevne lapper med «out of gas» er det eneste som møter kundene.

— Jeg måtte kjøre helt til Mobile for å få bensin denne uken, forteller Kelvin Shih til Bergens Tidende.

Sammen med konen Kim driver han Kinarestauranten Bamboo i Biloxi, byen som ble hardest rammet av de voldsomme naturkreftene. Han brukte bortimot tjue liter bensin på den 160 kilometer lange turen frem og tilbake til Mobile. Ved bensinstasjonen måtte han stå i kø i over to timer. Innen han rakk frem til pumpene hadde betjeningen begynt å rasjonere drivstoffet.

— Jeg fikk bare lov til å fylle førti liter. Det hjalp ikke at jeg tagg og ba. Jeg fikk ikke fylle en dråpe mer, forteller Shih.

Uten bensin får han ikke hentet generatoren som står og venter på ham i Florida. Uten generator får han ikke åpnet restauranten igjen, ettersom hele Biloxi-området fortsatt er uten strøm.

— Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Ikke kan jeg kjøre, ikke kan jeg jobbe. Jeg er desperat, sier Shih.

I går gikk også hele området rundt Mobile tom for bensin. Ingen bensinstasjoner langs motorveien I-10 i de tre delstatene Louisiana, Mississippi og Alabama har nå bensin igjen på tankene. Ingen kan heller svare på når nye forsyninger vil være på plass. Nå er også deler av Vest-Florida i ferd med å gå tom.

— Vi fikk påfyll med fem hundre gallons (1893 liter, red.anm.). Det er alt vi har igjen. Leverandøren har allerede varslet at de ikke vet når de kommer tilbake neste gang, forteller en bensinstasjonseier like utenfor Pensacola i Florida.

Parallelt med den kritiske bensinmangelen settes nye prisrekorder daglig. Flere steder koster nå én gallon bensin over tre dollar. Det er én dollar mer enn normalt. Eksperter regner med at prisen kan bikke fire dollar innen kort tid.

<b>KRISE:</b> Kystområdene i de amerikanske delstatene tømmes for bensin i rekordfart.