Westerholm, som er kjemisk analytiker ved universitetet i Stockholm, skriver i siste nummer av vitenskapsbladet New Scientist at én times motorgressklipping fører til utslipp av fire milligram kreftfremkallende stoffer. Det er like mye som på en 150 kilometer lang biltur.

Eksosen fra motorgressklipperen består nemlig av blant annet 26 ulike polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAHer). I løpet av en time slipper maskinen ut 100 mikrogram bensopyrener, som regnes blant de kreftfremkallende stoffene i tobakksrøyk.

Klipperen spyr også ut mer enn ett halvkilo giftig karbonmonoksyd og flere gram metan og nitrogenoksid. Ifølge Roger Westerholm kan utslippene reduseres, hvis bensinklipperne utstyres med eksoskatalysatorer av samme type som brukes på biler .

I USA er betingelsene for produksjon, salg og bruk av motorgressklippere allerede langt strengere enn i Europa. Samtidig velger stadig flere å gå over til elektrisk drevne klippere, eller de henter fram igjen håndklipperen, hvis plenen ikke er for stor.

NTB-AFP