— Kjære brødre og søstre. Etter den store Johannes Paul II har kardinalene valgt meg, som er en vanlig og ydmyk arbeider i herrens vingård, sa Ratzinger da han hilste de hundretusenene som i løpet av minutter samlet seg på Petersplassen da de ble kjent at en ny pave var valgt.

Med ordene «Urbi et Orbi» ga han også sin første velsignelse under opptredenen fra Peterskirkens balkong i Roma. Den nye paven velsignet byen Roma og verden, og han ba også verdens borgere om å be for ham og hans gjerning som pave.

— Jeg setter min lit til deres bønner, sa Benedict XVI.

Konservativ

Den tyske kardinalen Ratzinger er en doktrinetro konservativ og en sterk bekjemper av liberale retninger.

Han var erkebiskop av München før han ble leder for Vatikanets «departement» for doktrinære lærespørsmål, inkvisisjonens etterfølger.

Den posten brukte han til å bekjempe den marxistisk inspirerte frigjøringsteologien i Latin-Amerika.

Ratzinger har vært kjent som pave Johannes Paul IIs høyre hånd.

Full jubel

Titusenvis av mennesker er samlet Petersplassen, og de brøt ut i spontan jubel da det var klart at en ny pave var valgt.

Plassen var fylt av prester, pilegrimer, turister og vanlige romere som i flere timer hadde ventet i spenning på en mulig kunngjøring.

En kandidat må få minst to tredels støtte for å bli valgt til pave Johannes Paul IIs etterfølger.

De 115 kardinalene brukte bare vel ett døgn på å bli enige om hvem som skal etterfølge pave Johannes Paul II, som døde 2. april. Polakken var den katolske kirkens overhode i 26 år.

Også tirsdag formiddag steg det røyk opp fra Det sixtinske kapell, men den svarte røyken fra brente stemmesedler viste at avstemningen hadde endt uten resultat.

Generaldirektøren i Vatikanets radiostasjon, pater Pasquale Borgomeo, er overrasket over at kardinalene var blitt enige etter bare to dager i konklavet.

— Jeg er positivt overrasket. Kirken er ikke lenger foreldreløs, sa Borgomeo.

. Overraskende

— Det er litt overraskende at den tyske kardinalen Joseph Ratzinger er valgt til pave, sier prost Trond Bakkevig til NTB. Han venter ikke store endringer innenfor den katolske kirke i årene som kommer.

Den nåværende kursen innenfor den katolske kirken kommer bare til å fortsette, sier prost Bakkevig.

— Jeg visste ikke hvor stor støtte Ratzinger hadde, men var usikker på om det var tilstrekkelig til at han kunne bli valgt, sier han.

Bakkevig trodde i utgangspunktet at Ratzinger var for gammel, for konservativ og for tett knyttet til den avdøde paven til å bli valgt.

— Jeg antar at det ikke er usannsynlig at noen har ment at det kan være greit med en overgangsløsning. For det er vel Ratzinger, alderen tatt i betraktning, sier Bakkevig som sitter i sentralkomiteen i Mellomkirkelig Råd og er med i Kirkenes Verdensråd.

<b>DEN NYE PAVEN:</b> Benedikt XVI.<br/>FOTO: SCANPIX/REUTERS
<b>DEN NYE PAVEN:</b> Benedikt XVI.
<b>FULL JUBEL:</b> Tusenvis av mennesker strømmer i kveld til Petersplassen for å hylle den nye paven.
SCANPIX/REUTERS
FOTO: SCANPIX/REUTERS