I tillegg trues det med angrep mot svenske selskaper som Ikea, Volvo og Sony Ericsson.

Gruppen utlover en dusør på 100.000 dollar til den som dreper den svenske kunstneren Lars Vilks. Vilks har laget en karikaturtegning av profeten Muhammed som ble trykket i avisa Nerikes Allehanda.

— Vi ber om drapet på tegneren Lars Vilks, som har våget å fornærme profeten, sier lederen for al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, i en uttalelse på et nettsted som brukes av ytterliggående islamister, lørdag.

I tillegg rettes det trusler mot en rekke store svenske selskaper:

— Vi vet hvordan vi skal tvinge dere til retrett og tvinge fram en unnskyldning, og hvis dere ikke gjør det, kommer vi til å slå til mot deres store selskaper som Ericsson, Volvo og Ikea, sier al-Baghdadi.

Også Scania og Electrolux blir nevnt som mulige mål.

Ikke skremt

Vilks har i dag ikke politibeskyttelse, men sier han ikke føler seg skremt av at noen vil ta livet av ham:

— Det gjør vel kunstprosjektet litt mer seriøst. Dessuten er det bra å vite hva man er verdt, sier han til nyhetsbyrået TT. Han tar likevel trusselen på alvor.

— Det er klart, man skal ikke være nonchalant overfor en slik organisasjon. Så respektløs er jeg ikke. Jeg får jo se meg over skulderen nå når jeg går over gaten, sier tegneren.

Han har tidligere fått drapstrusler på e-post, som en kvinne er mistenkt for å stå bak.

Som kommentar på summen som er utlovet til den som dreper ham, sier Vilks:

— Ja, det var ikke mye. Men man får nøye seg med det.

- Som et lam

I kunngjøringen heter det også at dusøren økes til 150.000 dollar hvis Vilks blir «slaktet som et lam».

Det utloves samtidig en dusør på 50.000 dollar for drapet på redaktøren i Nerikes Allehanda, Ulf Johansson. Han sier til sin egen avis’ nettutgave at han er mer redd nå enn tidligere.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har i flere uker fulgt utviklingen i saken omkring karikaturtegningen. Lørdag ble det kalt inn ekstramannskaper for å følge saken og eventuelt oppdatere trusselbildet. Säpo vil ikke oppgi om man nå vil sette inn ekstra beskyttelsestiltak rundt de to som er drapstruet.

I august trykket avisen en skisse hvor Vilks har tegnet profeten Muhammed med hundekropp. Tegningen har ført til sterke reaksjoner fra muslimer i en rekke land.

Skissen skal forestille en planlagt rondellhund - en form for gatekunst som pryder mange svenske rundkjøringer.

Bergens Tidende