Brussel: Tirsdag gikk belgiske togførere til streik i protest mot arbeidsforholdene. For andre døgn på rad er det viktige høyhastighetstoget mellom Brussel og London innstilt. Det samme gjelder togselskapet Thalys’ linjer til Frankrike, Tyskland og Nederland.

Samtidig innledet belgiske lokførere i flere byer en streik tirsdag i protest mot arbeidsforholdene, ifølge det belgiske jernbaneselskapet SNCB. I flere byer i Belgia la togførere ned arbeidet.

Overarbeidet

Fagorganiserte kritiserer SNCB for å ikke sørge for å ha nok personale, noe som medfører at både lokførere og sikkerhetsfolk er overarbeidede og trøtte,

En av de to togførerne som var involvert i den voldsomme togkollisjonen i en forstad utenfor Belgias hovedstad Brussel mandag, omkom i ulykken, som så langt har krevd 18 menneskeliv. 125 mennesker ble skadd i ulykken, flere av dem alvorlig.

Oppryddingsarbeidet på stasjonen i den lille forstadsbyen Halle fortsatte tirsdag.

Vil ikke spekulere

Årsaken til ulykken er fortsatt ikke klarlagt, men ifølge den belgiske avisen De Standaard var ett av togene ti minutter forsinket da den ene av togførerne kjørte på rødt lys.

Togskinnene i Halle skal være utstyrt med et sikkerhetssystem som gjør at togene automatisk stanser ved rødt lys. Men ett av togene skal ikke ha hatt dette sikkerhetsutstyret, ifølge en høytstående tjenestemann i SNCB.

Togselskapet ønsker ikke å bekrefte opplysningene eller kommentere om ulykken skyldtes teknisk svikt eller menneskelig feil.

— De tekniske undersøkelsene er i gang, og vi ønsker ikke å sette spekulasjoner i omløp, sier SNCB-direktør Marc De Schneemaecker.

SÅ ÅSTEDET: Kong Albert II (til h.) og statsminister Yves Leterme besøkte åstedet for togulykken mandag.
STRINGER/BELGIUM