Saken har skapt furore i Belgia, der man gjerne sier at kongehuset, ved siden av landets fotballag og noen ølsorter, er det eneste som holder landet samlet. Den 43 år gamle prins Laurent er bare nummer elleve i arverekkefølgen. Det at han ble bedt om å forklare seg i forbindelse med en svindelsak, er ikke desto mindre en belastning for kongehuset.

Prinsens vitneforklaring varte bare et kvarters tid tirsdag. Kvelden før ble han avhørt av politiet.

Det hele dreier seg om en bestikkelsesaffære i den belgiske marinen på 1990-tallet. En pensjonert marineoffiser har anklaget Laurent for å ha mottatt en del av pengene fra svindelaffæren der den tidligere offiseren er den hovedtiltalte. Påtalemyndigheten har derimot aldri nevnt prins Laurent som mistenkt i saken.

Rundt 175.000 euro, eller vel 1,4 millioner kroner, fra de til sammen 2,2 millioner euroene (18 millioner kroner) som ble underslått fra marinen, skal ha blitt brukt til oppussing av en villa Laurent eier nær Brussel. Deler av summen gikk også til en dyrevernstiftelse han ledet.

I sin forklaring for retten tirsdag sa prins Laurent at han ikke visste hvor oppussingspengene hadde kommet fra, men at han trodde det dreide seg om sponsorpenger.