Nordsjøkommisjonen, som representerer 70 fylker og regioner i åtte land med kystlinje mot Nordsjøen, reagerer kraftig på at britene nå har gått bort fra sin tidligere linje om gradvis nedbygging av sine atomanlegg.

– Problemet med atomkraftverk er at de etter hvert får et avfall, og dette avfallet må man behandle. Det er derfor man har opprettet gjenvinningsanlegget i Sellafield. Med flere britiske atomkraftanlegg vil det bli enda større press på Sellafield og større muligheter for utslipp derfra. Det bekymrer oss veldig, sier sekretariatsleder Lars Haukvik i Nordsjøkommisjonen til NRK.

Haukvik varsler at Nordsjøkommisjonen vil ta i bruk alle kanaler både i Brussel og i de forskjellige nasjonene for å forhindre de britiske planene.

Snuoperasjon

Den britiske næringsministeren Alistair Darling presenterte tirsdag for det britiske Underhuset Blair-regjeringens forslag til løsning på energikrisen som ventes å ramme De britiske øyene i løpet av de neste 15 årene.

– Regjeringen har trukket den konklusjonen at en ny generasjon av kjernekraft er nødvendig for å imøtekomme våre energimål, sa ministeren.

Senest i 2003 anså den samme regjeringen at kjernekraft ikke var en løsning for framtiden.

– Hvis vi ikke gjør noe, vil vi måtte importere mer gass fra enkelte ganske ustabile steder i verden, forklarte Alistair Darling til BBC.

Ingen offisiell reaksjon

Miljøverndepartementet er orientert om saken, men planlegger ingen offisiell reaksjon mot de britiske planene.

– Vi skal være varsomme i vår kritikk av andre lands måter å løse sine energiproblemer på, sier politisk rådgiver Morten Wasstøl (SV) i Miljøverndepartementet til NTB.

Han opplyser at norsk offisiell politikk fortsatt er at atomkraft ikke er svaret på framtidens energisituasjon.

– Til det er det fortsatt for mange uløste problemer med hensyn til sikkerhet og avfallssituasjonen. Samtidig varslet den britiske energimeldingen tirsdag også at man vil satse på fornybare energikilder, noe som er et viktig signal, sier Wasstøl.