— Det var Alassane Ouattaras soldater som foretok pågripelsen, med støtte fra FN og den franske styrken i landet, heter det i en uttalelse fra det franske forsvarsdepartementet.

Også FN bekrefter at Gbagbo har overgitt seg til Ouattaras styrker, og at han befinner seg i deres varetekt.

— Den tidligere presidenten og hans kone Simone befinner seg nå i basen til Alassane Ouattara, sier talskvinnen for Ouattaras opprørsstyrker, Affoussy Bamba til Reuters.

Dette bekreftes av det franske forsvarsdepartementet.

— Han er tatt med til Golf Hotel, sier rådgiver Herve Cohx i departementet til Reuters. Golf Hotel i Abidjan har fungert som Ouattaras base.

- Ingen fransk operasjon

Ifølge Gbagbos rådgiver Toussaint Alain skjedde pågripelsen da franske spesialsoldater tok seg inn i presidentboligen i Abidjan mandag ettermiddag.

— Gbagbo ble overlevert av franske spesialstyrker til opprørerne, sier Alain, som befinner seg i Frankrike.

Dette blir avvist av de franske forsvarskildene og Frankrikes ambassadør Jean-Marc Simon.

Også øyenvitner forteller at Ouattaras styrker ble observert i det de stormet presidentboligen i Abidjan. Bak soldatene hadde FNs og franske stridsvogner tatt oppstilling utenfor området, sier vitnene til AFP.

Stridsvogner

Like før meldingen om at Gbagbo var pågrepet ble sendt ut mandag, bekreftet en talsmann for de franske styrkene i Elfenbenskysten at en operasjon var underveis.

— Operasjonen er underveis. Jeg kan ikke gi flere detaljer. Målet er å forsikre oss om at et blodbad blir forhindret, sa talsmannen i det styrkene forlot den franske basen.

De rundt 30 stridsvognene rullet mandag gjennom sentrum av Abidjan på vei mot presidentboligen, fortalte øyenvitner til Reuters. Stridsvognene skal ha fått støtte fra et militærhelikopter.

Bombeangrep

FN og franske styrker startet søndag en ny offensiv etter at FNs generalsekretær Ban Ki-moon ga FN-styrken ordre om å ta i bruk «alle nødvendige midler» for å uskadeliggjøre Gbagbo.

Gjennom natten ble både stillingene til ekspresidentens soldater og residensen i Abidjan bombet. Målet med angrepet var ifølge FN og de franske styrkene å ødelegge Gbagbos lager av tunge våpen, som FN frykter han vil bruke mot sivilbefolkningen.

Angrepet fortsatte mandag, og vitner forteller at franske helikoptre hadde skutt flere raketter mot presidentboligen. Det steg svart røyk opp i lufta fra området der residensen ligger, og vitner sa de kunne høre skyting fra maskingevær.

Blodig konflikt

Laurent Gbagbo har siden presidentvalget i Elfenbenskysten i november nektet å gå av, til tross for at Ouattara ble utropt som valgets vinner.

Ouattara er også av verdenssamfunnet anerkjent som den rettmessige presidenten i det vestafrikanske landet.

De siste månedene har konflikten i landet blitt svært blodig. Flere hundre mennesker er drept, og begge parter i konflikten beskyldes av menneskerettighetsorganisasjoner for å ha begått grove overgrep mot sivilbefolkningen.