Japan slo for første gang på over 15 år full tsunamialarm søndag og beordret evakuering av over en halv million mennesker fra kystområdene.

Myndighetene spådde at en over 3 meter høy tsunamibølge ville velte inn langs østkysten, men måtte mandag konstatere at bølgen som nådde land var langt mindre og knapt nok forårsaket skader.

— Byråets tsunamispådom viste seg å være litt overdreven. Jeg vil få be om unnskyldning for disse gjentatte advarslene, sier Yesuo Sekita som har ansvaret for tsunamivarslingen ved Japans meteorologiske institutt.

Avblåste ikke

Andre land rundt Stillehavet var raskere ute enn Japan til å avblåse sine tsunamivarsler, mens japanske talsmenn kom med stadig nye advarsler og landets fjernsynsstasjoner hadde lange og dramatiske direktesendinger.

Da tsunamibølgen fra jordskjelvet i Chile til slutt nådde kysten av Japan, var den bare 30 cm høy og kunne knapt merkes. Senere søndag fulgte enkelte bølger på opp mot 1,2 meter, men heller ikke disse forårsaket nevneverdige skader.

Myndighetene ventet likevel i det lengste med å avblåse alarmen og titusenvis av mennesker måtte derfor tilbringe natt til mandag i evakueringssentre.

Vonde minner

Japanere flest mener likevel at det var riktig av myndighetene å slå full katastrofealarm, og for mange eldre vakte nyheten om jordskjelvet i Chile vonde minner.

Da Chile i 1960 ble rammet av verdens kraftigste jordskjelv, som ble målt til hele 9,5 på Richters skala, utløste dette en stor tsunamibølge i Stillehavet som kostet over 140 mennesker livet i Japan.

Ekspertene advarte søndag om at også den gang var den første bølgen som nådde land relativt liten, men ble senere etterfulgt av en monsterbølge som var nærmere 4 meter høy.