Tirsdagsutgaven av Sevodnja ble trykket, men ikke fordelt til abonnenter eller forhandlere. Hele staben i Itogi, som gis ut i samarbeid med det amerikanske Newsweek, ble nektet adgang til sine kontorer og fikk senere beskjed om at de var oppsagt.

Både Sevodnja og Itogi tilhører medieimperiet som forretningsmannen Vladimir Gusinskij bygd opp, og som nå ser ut til å rakne fullstendig. Gusinskij, som har flyktet til Spania, sier makthaverne i Kreml bevisst forsøker å kvele alle kritiske medier.

Milliardgjeld Men president Vladimir Putin og hans medarbeidere tilbakeviser disse beskyldningene. De peker på at Gusinskijs imperium Media-Most har milliardgjeld til den russiske stat, og at stengningene av gjeldstyngede medier er en rent økonomisk sak.

Dette gjelder også fjernsynsstasjonen NTV, som i påskeuken ble overtatt av det statlige russiske gasselskapet Gazprom. Tirsdag var det Itogis tur: Folk fra Gazprom rykket inn i redaksjonslokalene og jaget staben på dør.

Talsmenn for Gazprom tilbakeviste indignert beskyldninger om at selskapet nå opererer som president Putins hemmelige politi. Det er tøv å snakke om at gassgiganten brukes til å stanse munnen på kritiske røster, sa talsmennene.

"Forretninger" Den russiske presidenten har nektet å kommentere mediestriden, som han sier handler om rene forretningsspørsmål og ikke om ytringsfrihetens kår i Russland. Men talsmenn for regjeringen i Washington understreker at USA følger svært nøye med i det som nå skjer.

–Vi mener det ville være et stort tap for det russiske folk, dersom endringene i NTV reduserer russernes frie tilgang til nyheter og synspunkter, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartement tirsdag. Russisk næringsliv deler disse bekymringene..

En analytiker i investeringsbanken Aton i Moskva påpekte tirsdag at Putin er glad i uttrykket "lovens diktatur". Foreløpig er det uklart hva Putin setter høyest: Loven eller diktaturet, sa denne analytikeren.

NTB