TORGEIR NORDLING

Den tunge beskjeden kom dagen før til kyllingfarmeren Suchin Vongtreesin (42). Fugleinfluensaen som herjer Thailand også hadde nådd hans distrikt, Prachinburi. Helsemyndighetene hadde fått melding om flere døde fugler i nærheten. Et barn var innlagt på det lokale sykehuset med faretruende symptomer.

Dermed var de kyllingen på farmen nordøst for Bangkok dødsdømt.

I dag er ti soldater i heldekkende hvite beskyttelsesdrakter på plass. Det samme er lokale helsemyndigheter og et frivillig hjelpemannskap som i motsetning til soldatene ikke har tatt seg bryet med å skaffe seg verneutstyr.

Sammen går de likevel til verket. Kylling etter kylling dyttes i sekker og lastes over i en pickup. Deretter kjøres den kaklende lasten av gårde, før sekkene tømmes i det store hullet tre hundre meter borte.

Noen kyllinger er allerede døde på grunn av den hardhendte behandlingen. De fleste er likevel fortsatt i live. Noen bakser med vingene. Andre blir liggende i en dam på bunnen av det gapende hullet. Bare noen få ser ut til å forstå hva som venter, og gjør sitt beste for å komme seg opp og vekk. Det til ingen nytte. Så fort de når opp til kanten blir de skyflet brutalt ned igjen.

For det er ingen bønn. Snart er hønsefarmen tømt for kyllinger.

— Det er klart at jeg føler jeg meg trist, men dette er den eneste måten vi kan stoppe spredningen av fugleinfluensaen, sier Suchin Vongtreesin.

Rask spredning

Selv er Suchin sikker på at hans egne kyllinger aldri var smittet. Han hadde imidlertid ikke annet valg enn å gå med på å avlive kyllingene, og stenge ned kyllingfarmen. Han forteller at han nå går tunge tider i møte. Det vil ta minst tre måneder før han kan starte igjen driften. Kompensasjonen han får fra myndighetene vil knapt dekke en tredjedel av det han totalt vil tape.

Mange er i samme situasjon. I et desperat forsøk på å få kontroll over den dødelige virussykdommen avlives millioner av kyllinger og annet fjærkre over hele landet.

— Situasjonen er svært alvorlig. Vi har en spredning av viruset som savner sidestykke, sier John Reinford, talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Thailand.

Ti asiatiske land, inkludert Kina, er så langt er rammet. I Thailand er 32 av landets 76 provinser rammet.

Sterk kritikk

Det er liten tvil om at spredningen av den dødelige sykdommen for øyeblikket er ute av kontroll. I Thailand har regjeringen høstet sterk kritikk for å unnlate å informere om utbruddet på et tidligere tidspunkt. Thailand er verdens fjerde største kyllingeksportør, og det hevdes fra flere hold at regjeringen bevisst har dekket over utbruddet for å unngå økonomiske tap.

— De må ha visst om utbruddet på et tidligere tidspunkt, sier Senator Malinee Sukawesworakit.

Som lege og medlem av det thailandske senatets komité for offentlig helse, var hun tidlig bekymret for at et utbrudd av fugleinfluensa hadde forekommet.

Krisemøte

Spesielt var hun oppmerksom på et sykdomstilfelle i hjemdistriktet Nakhon Sawan. En slakter var innlagt på sykehus. I begynnelsen hadde han vanlige influensasymptomer, men ingen medisiner hjalp. Da situasjonen forverret seg og slakteren falt i koma, slo hun full alarm.

Som takk fikk hun en telefon fra Landbruksdepartementet. De skjelte henne ut og beskyldte henne for å forsøke å ødelegge landets økonomi. 23. januar fikk imidlertid pipen en annen lyd. Da måtte regjeringen til slutt innrømme at fugleinfluensaen hadde spredd seg til landet.

— Jeg har arbeidet som lege i førti år og jeg har et svært godt nettverk. Regjeringen forsto at de ikke lenger ville klare å holde dette hemmelig, forteller Sukawesworakit.

Ved et krisemøte i Bangkok tidligere i uken, tok myndighetene delvis selvkritikk, men benektet at regjeringen bevisst har forsøkt å dekke over forholdene. Regjeringens talsmann Jakrapob Penkair hevdet derimot at enkelte statsorganer hadde kludret til det hele. De ansvarlige kunne nå kunne vente seg strenge reaksjoner.

— Men først må vi få kontroll over situasjonen. Liv må reddes før de skyldige kan straffes, fortalte han.

MASSEGRAVEN: Torsdag denne uken fikk den thailandske kyllingfarmeren Suchin Vongtreesin beskjed om at fugleinfluensaen hadde nådd hans distrikt. Dermed var det ingen bønn. Alle hans 12000 kyllinger måtte i massegraven. Tidligst om tre måneder kan begynne på nytt igjen. Økonomisk blir det tungt.<br/>Foto: TORGEIR NORDLING