Det var under avslutningstalen til Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero lørdag at det sprakk for kongen. Da Chavez forsøkte å avbryte talen, tok kong Juan Carlos saken i egne hender, pekte på den venezuelanske presidenten og ropte: – Hvorfor holder du ikke kjeft?

Les også Marsj mot Chávez i Venezuela

Zapatero var i ferd med å kritisere Chavez for å ha kalt Spanias tidligere statsminister, konservative José María Aznar, for en fascist, da han var nær ved å bli avbrutt.

– Jeg ønsker å si til deg, president Hugo Chávez, at i et forum hvor det er demokratiske regjeringer, så er en av de grunnleggende prinsippene respekt, sa Zapatero til de om lag 20 lederne fra Latin-Amerika, samt Portugal, Spania og Andorra.

– Du kan være helt uenig uten å være respektløs, fastslo Zapatero strengt, hvorpå enkelte av tilhørerne klappet.

Kongen forlot møtet tidlig, tydelig irritert.

De fleste lederne i Latin-Amerika er nå venstreorienterte, og stort sett har stemningen vært god under det tre dager lange toppmøtet. En av de få konfliktene har dreid seg om striden om en cellulosefabrikk på grensen mellom Argentina og Uruguay.

ANSPENT? Tonen er tilsynelatende god mellom Spanias kong Juan Carlos og Venezuelas president Hugo Chávez, men da Chavez forsøkte å avbryte en tale som den spanske statsministeren José Luis Rodríguez Zapatero holdt, ble kongen mektig irritert og ba Chavez om å holde kjeft. På bildet hilser Chavez på Chiles president Michelle Bachelet, mens kongen ser på.
POOL