En forretningsmann fra Bergen og hans sønn var om bord i det savnede Air France-flyet som forsvant mellom Rio de Janeiro og Paris natt til mandag.

Advokat Robert Neverdal, som fungerer som firmaets pressetalsmann, ønsker ikke å gi noen kommentar, men opplyser at det vil komme en pressemelding i 13-tiden.

Islending savnet

Også en tredje mann fra Hordaland var om bord på flyet. Helge Gustafsson (44) er født og oppvokst på Askøy, med en islandsk far. Derfor er han islandsk statsborger. De siste årene har han vært bosatt i byen Vitoria i Brasil.

Gustafsson var ansatt hos norske FMC Technologies og jobbet ut fra FMCs base på Ågotnes ved Bergen.

— Han skulle fra Brasil til Angola på oppdrag, sier kommunikasjonssjef Lars Ole Bjørnsrud i FMC Kongsberg til Laagendalsposten.

Serviceingeniøren har familie både i Brasil og i Norge. Bjørnsrud sier selskapet nå konsentrerer seg om å ta hånd om de pårørende.

Tar meldingen tungt

Familien til Gustafsson tar meldingen tungt, både på Askøy og i Brasil.

— Det er ikke enkelt, dette. Vi vet heller ingenting enda, annet enn at de er savnet, sier Einar Gustafsson, bror til den savnede Helge Gustafsson.

Familien har fått hjelp fra både kriseteamet til Askøy kommune og prest. Også konen og sønnen, som bor i Vitoria i Brasil, har fått hjelp av et kriseteam i Rio de Janeiro.

Statoil-ansatt på flyet

UD har bekreftet at tre nordmenn befant seg på Air France-flyet. Den tredje av dem var Statoil-advokat Kristian Berg Andersen fra Oslo.

37-åringen etterlater seg kone og to små barn.

Andersen arbeidet ved Statoils kontor i Rio de Janeiro, og flyttet til Brasil sammen med sin norske kone høsten 2007. Han var en av tre Statoil-ansatte om bord i flyet. De to andre var fra Brasil.

Kan ha funnet vrakrester

Ved 08-30-tiden melder nyhetsbyrået Focus at senegalske myndigheter har funnet vrakrester utenfor landets kyst, skriver Aftenposten.no. Også dansk TV2 opplyser at et luftfartøy har funnet vrakrester utenfor Senegals kyst. Opplysningene er imidlertid ikke bekreftet av offisielle kilder.

NTB melder at besetningen om bord i et fransk lasteskip mener å ha sett det som kan være vrakdeler i området der et Air France-fly er savnet. Området der vrakdelene skal være sett ligger utenfor kysten av Senegal.

Observasjonen av gjenstander som flyter på vannet skal være gjort i det samme området som en pilot fra et brasiliansk flyselskap mente å ha sett noe oransje i havet.

«Oransje prikker»

Brasils visepresident Jose Alencar sa natt til tirsdag at man nå vil undersøke hvorvidt historien til en brasiliansk pilot stemmer.

(Saken fortsetter under kartet)

LETER ETTER AF 447: På sin vei fra Rio de Janeiro til Paris firsvant Air France AF 447. Letingen startet ved Fernando de Norhanha-øyene (1) der all kontakt med flyet ble brutt ca 1200 km nordøst for byen Natal i Brasil. Det er kommet meldinger om vrakrester utenfor Afrika-kysten ved Senegal (2) og letingen blir nå konsentrert der.

— Det er en vag melding om at en brasiliansk pilot fra selskapet TAM, har sett noe han mener er flammer i Atlanterhavet, sa Alencar til journalister på Galeao flyplassen i Rio de Janeiro ifølge A Folha do Sãu Paulo.

Piloten skal ha sett «oransje prikker» på havet utenfor kysten av Senegal kort tid etter at Air France-flyet forsvant.

12 feilmeldinger

Årsaken til flyets sporløse forsvinning er inntil videre uklar, men ifølge Air Frances toppsjef, Pierre-Henry Gourgeon, sendte flyet en rekke feilmeldinger like før det fløy inn i et område med kraftig turbulens.

– Omkring 12 feilmeldinger rett etter hverandre, sendt fra flyet, viste at flere elektriske systemer var brutt sammen, og det skapte en tidligere ukjent situasjon på flyet, sier Pierre-Henry Gourgeon ifølge Jyllands-Posten .

Hvis det blir bekreftet at alle 228 om bord er omkommet, vil det være den verste katastrofen i Air Frances historie og den verste flyulykken på mer enn et tiår.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX