En amerikansk baseballstjerne og hans flyinstruktør mistet livet da flyet deres kolliderte med en skyskraper i New York onsdag. Ulykken utløste frykt for en ny terroraksjon.

— Det er klart det er det første man tror med tanke på hva som skjedde her for fem år siden, sier Josef Cap, mens han ser opp mot skyskraperen med luksusboliger, der det brenner i to etasjer høyt oppe.

Myndighetene beordret raskt jagerfly på vingene for å bevokte luftrommet over USAs største byer, som et forebyggende tiltak, som det heter.

Det ble ganske snart klart at det dreide seg om en ulykke, ikke en terroraksjon. Det enmotors småflyet var eid av baseballstjernen Cory Lidle, kaster på New York Yankees. Han var sammen med sin flyinstruktør i flyet da kollisjonen skjedde.

De to var de eneste omkomne. Redningsmannskapene fant ingen omkomne inne i skyskraperen, og brannen ble slukket etter en snau time. Femten brannmenn måtte behandles for mindre skader etter brannen.

Frykt og usikkerhet Mange av dem som bor i bygningen som var truffet og andre bygninger i nærheten fikk først ikke slippe inn på området av politiet. De ble bestemt avvist og bedt om å komme tilbake når området var erklært trygt. Og de hadde ingen oversikt der og da over omfanget av skadene eller antallet omkomne.

— Jeg vet ikke om min leilighet er truffet eller om den har fått skader, sier en fortvilet Carol Higgins Clark til NTB.

Hun har ikke familie eller andre nære som var i leiligheten hennes da ulykken skjedde, men hun er likevel svært urolog.

— Jeg tenker på dem som kanskje kan ha mistet noe, om noen av naboene mine er rammet eller andre ofre, sier hun.

Så flammene Len Natsunaga var en av mange vitnene til hendelsen. Han forteller forskrekket hvordan han så flammene stå ut av vinduene der flyet traff. Selv var han i en kontorbygning rett ved.

— Det var veldig skremmende. Men vi fikk raskt beskjed om at det var en mindre maskin som hadde truffet bygningen, og at det trolig ikke var en terrorhandling, sier han til NTB.

Bygningen som ble truffet er bygd på 1980-tallet og ligger i gatene East 72nd Street og York Avenue nær East River i det rike strøket Upper East Side på Manhattan.

Småflyet var av typen Cirrus SR20, et enmotors fly med plass til fire passasjerer. Denne typen fly har lov til å bevege seg i luftrommet i New York uten å være i kontakt med flykontrolltjenesten.

TRESSA OCTAVE
SISTE TREFF: Hvordan og hvorfor Cory Lidle kolliderte, er foreløpig en gåte.
ALLEN FREDRICKSON