Basajev, som anklages for å ha stått bak en rekke terrorangrep mot Russland, skal ha blitt drept sammen med flere andre tsjetsjenske opprørere. Basajev hadde planlagt angrep mot G8-møtet som blir holdt i St. Petersburg i helgen, sier sjefen for den russiske sikkerhetstjenesten, Nikolaj Patrusjev.

Basajev var den militære lederen og en udiskutabel nøkkelperson for separatistbevegelsen i Tsjetsjenia, sier Helge Blakkisrud, forsker og leder for avdelingen for Russlands-studier ved NUPI.

– Velfortjent straff

Ifølge Blakkisrud var Basajev et symbol på den militære og radikale delen av bevegelsen, og han gjorde også konflikten mer religiøst ladet.

– Derfor er vi ikke nærmere noen løsning på konflikten, tror Blakkisrud.

– Basajev har alltid vært utelukket som forhandler uansett.

President Vladimir Putin kaller drapet en rettferdig straff for tidligere angrep mot Russland.

– Dette er en velfortjent straff for bandittene som drepte våre barn i Beslan og Budennovsk og for alle de terrorangrepene som har foregått i Moskva og andre russiske regioner, inkludert Ingusjetia og Tsjetsjenia, sa Putin på russisk TV etter at drapet ble kjent mandag.

Sentral i terrorangrep

Etter at Basajev startet sin «karriere» i 1991, da han kapret et fly, har han vært

sentral i terrorangrep bevegelsen har utført de siste ti årene, sier Blakkisrud.

Basajev tok på seg ansvaret for massakren ved en skole i Beslan i 2004, der mer enn 330 mennesker ble drept – mange av dem barn. Opprørslederen tok også ansvaret for gisseldramaet i Bubrovka-teatret i Moskva i 2002 hvor 129 personer ble drept.

Han ble kjent for alvor i 1995 da han ledet stormingen av et sykehus i Budennovsk i Russland hvor mer enn 160 personer ble drept.