Bulgarias innenriksdepartement opplyser at 30 bulgarere er arrestert i Bulgaria, siktet for ulovlig menneskesmugling til Italia. Arrestasjonene er ledd i en omfattende politiaksjon i flere europeiske land de siste to dagene, opplyste innenriksminister Rumen Petkov. Ytterligere ni er etterlyst.

Den britiske kringkastingen BBC opplyste tidligere at til sammen 41 bulgarere som er mistenkt i saken er pågrepet i Italia, Bulgaria, Tyskland og Østerrike.

Sex og kriminalitet

De fleste av barna, som ble solgt til sexhandel og tvunget til å begå kriminelle handlinger, er fra fattige områder i Bulgaria og er mellom åtte og tretten år gamle.

Bulgarske påtalemyndigheter sier at barna ble leid ut til ligaen av foreldrene på kontraktbasis, og at falske dokumenter fulgte med hvert barn. Noen foreldre ble betalt på forskudd, men det kan også se ut som om foreldrene fikk andeler av det barna stjal. Ligaen garanterte at hvert barn skulle kunne stjele minst 1.000 euro (drøyt 800 kroner) om dagen.

Pengene som barna stjal fra lommer og håndvesker ble investert i narkotika, som igjen ble solgt med ny og høyere profitt.

Over 100 barn

Det er ikke sikkert hvor mange barn det dreier seg om, men politiet anslår at det er godt over 100. De fleste barna ble smuglet inn til Tyskland, men flere av dem endte også opp i Storbritannia.

Barna som nå er funnet, blir sendt hjem igjen. Det var gjennom den felles aksjonen Elvis Bulgaria, et samarbeid mellom politi i Italia, Østerrike, Tyskland og Bulgaria, som ble koordinert av italiensk politi at ligaen ble rullet opp. Italias spesielle antimafiapoliti har vært sterkt inne i samarbeidet sammen med påtalemyndigheten i Trieste, Italias grenseby til Slovenia.

Bulgaria skal bli EU-medlem i 2008, men Unionen krever at landet gjør mer for å bekjempe blant annet menneskehandel