HELLE MAJ

10-årige Katey har bare ett ønske. At hennes far står i døren når hun våkner 18. mars og synger fødselsdagssang for henne.

Han dro om morgenen på Thanksgiving Day 28. november i fjor. Siden har hun ikke sett ham.

— Den første måneden alene var den verste, forteller Kateys mor, Nancy. Hun er gravid i 5. måned, har en datter på halvannet år, 10-årige Katey, en 16-årig gutt - og en mann langt hjemmefra. Luftvåpenet har av sikkerhetshensyn pålagt familien ikke å la oss bruke etternavn.

— Vi hadde fått to måneder til å forberede oss, men jeg vil ikke si at vi var gode til det. Vi kranglet masse. Som om vi virkelig forberedte oss på en skilsmisse. Andre har sikkert gjort det bedre. Jeg håper bare at han er hjemme til juli, sier 40-årige Nancy, mens hun klapper sin gravide mage.

Katey sitter og rabler på en blokk på Senteret for familiestøtte på Travis Air Force Base. «Jeg savner far», står det med store bokstaver på papiret.

300 meter fra innkjøringen til Travis Air Force Base ligger en rekke butikker og roper på liv. Travis Air Force Base ble bygd under annen verdenskrig i utkanten av en liten landsby ved navn Fairfield.

I dag har Fairfield vokst til en by med nesten 100.000 innbyggere. Men terrorangrep og krigstrusler har påvirket alle, både på basen og i byen. Ved basen har den ellers godt besøkte bar Hangar 21 satt et permanent skilt i vinduet med «Gone Fishing». Karateklubben er stengt. De to frisørsalongene er uten kunder og butikken Uante Drømmer har vridd om nøkkelen. Den ene bruktbilforhandleren er stengt, den andre selger 4-hjulstrekkere til spotpris.

Og barna i Fairfield er redde, sier en skolepsykolog. Nesten alle har eller kjenner noen som har en far eller mor i Midtøsten i dag.

— Barna er helt klart redd for at far eller mor vil dø. De lurer på om foreldrene deres kommer hjem igjen, sier skolepsykologen Patricia Whelan-Mille, som inn imellom kunne ønske seg at den globale nyhetsstrømmen var litt mindre anmassende.

— Vi har tilgang til å mye informasjon, men uheldigvis lander informasjonen litt for ofte også oppe i hodet på barna.

BORTE I ETT ÅR: Bryce (18 måneder) og moren Erica (23) har vært sammen med pappa og ektemann David til sammen seks måneder siden Bryce ble født<p/>FOTO: JØRGEN STJERNEKLAR