Minst tre skolejenter ble mandag regelrett likvidert av en væpnet mann på en barneskole i landsbyen Nickel Mines i Pennsylvania.

– Gjerningsmannen bandt skolejentene, stilte dem opp mot tavla og begynte å skyte «som om det skulle være en henrettelse», fortalte politimester Jeffrey Miller fra delstatspolitiet i Pennsylvania på en pressekonferanse mandag kveld.

Tre skolejenter ble drept på stedet, sju andre er sendt til sykehus med alvorlige skuddskader.

Den erfarne politimannens stemme sviktet da han beskrev den blodige scenen som møtte politifolkene i den lille ettroms skolen, som tilhører den strengt religiøse amish-bevegelsen.

Tilstanden til to av de sårede er livstruende, og dødstallet kan derfor komme til å stige, opplyser politiet.

– Det må et mirakel til for at ikke vi ikke skal miste flere liv, sier politimannen Jeffrey Miller til CNN.

– Ville ta hevn

Gjerningsmannen er ifølge politiet en 32 år gammel tankbilsjåfør som hentet melk på gårdene i distriktet. Han hadde oppført seg tilsynelatende helt normalt da han mandag morgen fulgte sine egne barn til skolebussen. Men da hans kone kom hjem mandag formiddag, fant hun lapper som lignet på selvmordsbrev til barna. Han hadde også snakket om at han skulle ta hevn for noe som skjedde for 20 år siden.

Mannen tok med seg et automatvåpen og ei hagle og trengte seg inn i den lille skolen med 27 elever i alderen seks til 13 år, 15 gutter og 12 jenter. Ifølge politimester Miller jaget han ut guttene og noen av lærerne, blant dem en gravid kvinne. De fikk så varslet politiet om gisselaksjonen.

– Som en henrettelse

Mannen låste alle dører, bandt jentene, stilte dem opp mot tavla og truet med å begynne å skyte med en gang dersom politiet ikke fjernet seg.

– Vi prøvde å få kontakt med mannen, men i samme øyeblikk begynte han å skyte. Våre folk kom seg inn gjennom vinduene. Da fant vi tre skolejenter og den mistenkte døde. Jentene var skutt i hodet, som om de skulle ha blitt henrettet, fortalte politimester Miller på pressekonferansen.

Skyteepisoden i Pennsylvania er den tredje med dødelig utgang på skoler i USA i løpet av ei uke. Fredag ble en lærer dødelig såret av en 15 år gammel elev i Wisconsin. Onsdag tok en løsgjenger i Colorado seks kvinnelige studenter som gisler, mishandlet dem og skjøt og drepte en av dem før han drepte seg selv.

Sjokkerte medlemmer av amish-sekten samlet utenfor bevegelsens barneskole i en landsby i Pennsylvania, der en væpnet mann mandag skjøt og drepte tre skolejenter, før han tok sitt eget liv.
Reuters/Scanpix