JAN TYSTAD

Hittil har man bare hatt et lovforbud for halliker som lever av umoralske inntekter, med en maksimumsstraff på to års fengsel.

Et ferskt eksempel på slik utbytting er en 12 år gammel jente, Elena fra Romania, som ble solgt av sin egen bror til en albansk kriminell gjeng. De tok henne med til London og tvang henne til prostitusjon. Elena er en av 6000 unge jenter i alderen 10-16 år som hvert år smugles til Vest-Europa.

Elena kom fra den tidligere gruvebyen Targa Jiu i Vest-Romania. Moren døde og en alkoholisert far forsøkte å oppdra henne og en eldre bror. Da faren døde solgte broren henne til to kriminelle.

Det albanske ekteparet i London som kjøpte henne betalte om lag 57.000 kroner. Hun arbeidet i et massasjeinstitutt og i ekteparets leilighet.

Elena klarte å flykte, ble hjulpet av politiet og det lokale sosialkontor. Hun ble imidlertid funnet av en ung albansk mann, som hun falt for og forlot sitt trygge skjulested. Han tilhørte de kriminelle som tvang henne tilbake i prostitusjon.

Albanere

Dette er ett ferskt eksempel fra London, der jenten ble smuglet inn av kriminelle albanere. Evening Standard avslørte at gjengene ledes av en tidligere albansk politimann, som går under tilnavnet Bledi. Han og hans medhjelpere er hensynsløse.

— De nøler ikke med å bruke våpen hvis de frykter at deres virksomhet eller deres frihet er truet, forteller en albaner til den britiske avisen. Han forteller at Bledi hevder at de smugler inn to nye mindreårige jenter hver dag og selger dem for opp til 65.000 kroner, mens kjøperne kan regne med å tjene bortimot 12.000 kroner dagen på dem.

Politiet er ofte maktesløse. Når de gjennomfører en razzia i Soho eller andre kjente prostitusjonsområder, og redder mindreårige, tør de ikke vitne mot hallikene eller saunaeierne. De har fått vite at deres familie hjemme vil bli drept hvis de sladrer. Jentene tør ikke å bli sendt hjem, da vil de bare bli solgt på nytt, og risikerer å havne hos den samme halliken.

6000 årlig

I sommer ble det holdt en konferanse om handel med barn i Roma. Virksomheten er omfattende. Barneorganisasjonen Terre des Hommes anslo at 6000 barn i alderen 12-16 år smugles inn i Vest-Europa hvert år for å bli prostituerte, tiggere eller narkokurerer. På verdensbasis ble det anslått at to millioner barn hvert år blir smuglet ulovlig over landegrensene.

Områdene i Nord-Italia mellom Padua og Venezia brukes som klareringsplass. Der avtales prisene, som i tidligere tiders slavemarkeder. Barbara Limanowska som har skrevet en rapport for UNICEF om menneskesmugling, sa på konferansen at det er en økende etterspørsel etter barn som prostituerte. Hun opplyste at mellom 10 og 30 prosent av alle østeuropeiske prostituerte er mindreårige.

Limanowska etterlyste politiske initiativ. Man må gi disse barna som ble misbrukt og solgt som slaver bedre beskyttelse.