De mange snøskredene som gikk i Salangpasset i Hindukush-fjellene etter uværet mandag og tirsdag, er en av de største naturkatastrofene i Afghanistans historie, opplyser helsedepartementet.

Fire helikoptre fra NATO deltar i redningsarbeidet etter snøskredene. Til nå er 165 døde hentet ut fra snømassene.

— Ifølge den siste informasjonen vi har fra området, er 165 av våre landsmenn døde, og 135 har blitt skadet, sier fungerende helseminister Suraya Dalil.

Ifølge den siste informasjonen vi har fra området, er 165 av våre landsmenn døde, og 135 har blitt skadet.

Fungerende helseminister Suraya Dalil

Kraftig snøvær forårsaket en rekke snøskred i fjellene mandag og tirsdag. Blant annet sperret snømassene begge åpningene i en 2,6 kilometer lang tunnel i Salangpasset i Hindukush-fjellene.

— Vi har hentet ut 39 lik ved to steder og flere lik ved et annet sted i Salangpasset, sier general Ahmad Zia Yaftali i den afghanske hæren.

Skredene har sendt biler og busser utfor bratte skrenter og sperret begge åpningene i en 2,6 kilometer lang tunnel i Salangpasset. Tunnelen forbinder Kabul-regionen med det nordlige Afghanistan.

Redningsoperasjonen startet tirsdag og pågår fremdeles. Rundt 600 mannskaper fra politiet og forsvaret, samt en rekke frivillige deltar. NATO bidrar med fire av sine helikoptre.

Onsdag ble minst 14 mennesker reddet ut fra en buss, i live.

— Det er et mirakel at disse menneskene overlevde under snøen i 37 timer, sier provinsguvernøren i Parwan, Abdul Basir Salangi.

Til sammen er rundt 2600 mennesker reddet ut fra skredområdet.

Myndighetene frykter at tallet på døde vil stige ytterligere.