Dagen etter terrorangrepene mot New York og Washington 11. september, ble Norges Røde Kors nedringt av nordmenn som ønsket å hjelpe ofrene. Pågangen førte til at hjelpeorganisasjonen opprettet en innsamlingskonto og et innsamlingstelefonnummer.

Får 110 ganger så mye

Søndag 7. oktober startet USA og Storbritannia gjengjeldelsesangrepene mot Afghanistan. Nok en gang ble Røde Kors kontaktet av vanlige borgere, som ønsket å bidra for å begrense den humanitære krisen.

Hjelpeorganisasjonen svarte med å øremerke innsamlingskontoen 69 til Afghanistan.

6580 kroner er så langt kommet inn på denne kontoen, mens USA-kontoen har fått inn 110 ganger så mye.

481.549 kroner er kommet inn på kontoen. I tillegg har 2483 nordmenn ringt 820-nummeret, der hver oppringningen koster 100 kroner. Til sammen utgjør det 729.849 kroner.

Flere forklaringer

Informasjonssjef Herborg Bryn i Norges Røde Kors mener det finnes flere forklaringer på hvorfor det har strømmet inn mer penger på USA-kontoen, enn på Afghanistan-kontoen.

— Blant annet har et amerikansk selskap, som holder til i Stavanger, alene gitt 225.000 kroner, forteller Bryn.

Norges Røde Kors har selv ikke markedsført støttekontoene, bortsett fra på sine egne nettsider.

Større oppmerksomghet

— Men USA-kontoen har nok fått større oppmerksomhet i mediene. Blant annet har flere nettaviser gjengitt både konto- og telefonnummer til støtte for USA-ofrene, forklarer Bryn. Hun legger til at USA-kontoen også har vært i drift lenger enn Afghanistan-kontoen.

Hjelpeorganisasjonen vurderer nå fortløpende om de skal starte en organisert innsamlingsaksjon i forbindelse med terrorkrigen.

— Vi har i denne forbindelse også tatt hensyn til tv-aksjonen. Men selv om vi foreløpig ikke har startet en aksjon, er alle velkomne til å gi bidrag. Det er nok å bruke pengene på, understreker Herborg Bryn overfor bt.no.

FÅR IKKE HJELP: Ifølge TV-stasjonen Al-Jazeera må dette barnet vente på hjelp, etter å ha blitt skadet under et amerikansk bombeangrep sist helg. Så langt har nordmenn gitt Røde Kors 6580 kroner for å hjelpe Afghanistan.
Foto: REUTERS/Al-Jazeera TV