KENT OLSEN

George W. Bush så seg om i kretsen av unge mennesker: «Jeg er glad dere hadde tid til å komme og snakke med to gamle menn som «Göörhaard» og meg.»

«Göörhaard» er kansler Gerhard Schröder på Bush' texanske dialekt. De unge menneskene i ledende posisjoner var på Bush' initiativ invitert til dialog med de to statslederne i Mozartsalen i det kurfyrstelige slottet i Mainz. Spørsmålene deres ga Bush sjansen til bl.a. å foredra om frihet som noe universelt.

Gerhard og George kom direkte fra en gallamiddag, hvor Schröder som avslutning på bordtalen bak talerpulten ville heve glasset sammen med forsamlingen, men oppdaget at han ikke hadde noet. «Jeg hever mitt imaginære glass.» Episoden moret Bush, som ertende kvitterte med å gjøre det samme.

Seks-syv timer var de sammen i forsøkene på å legge gamle stridigheter bak seg, utløst av Irak-krigen, som Tyskland var imot og som Schröder faktisk misbrukte til å vinne valget i 2002. Målet var å innlede en ny tysk-amerikansk æra, å gjenskape harmoni i erkjennelse av at de ikke kan unnvære hverandre. Bush innrømmer nå at han trenger et sterkt Europa for å kunne føre verdenspolitikk.

Mainz bød på sludd og tåke da Bush ankom og demonstrerte Tysklands spesielle betydning. Schröder er den eneste kollega som Bush besøker i dennes hjemland. Presidenten hadde møter med den franske president Jacques Chirac og den britiske statsminister Tony Blair i Brussel og i dag møter han den russiske president Vladimir Putin i Bratislava.