Ruth Handler døde på et sykehus i Los Angeles etter komplikasjoner i forbindelse med en tarmoperasjon. Barbie, oppkalt etter Ruth Handlers datter, Barbara, ble først introdusert i 1959. Siden da er det produsert over en milliard dukker, som er solgt i over 150 land.

Den originale blåøyde blonde dukken har gjennom årene gjennomgått mange forandringer og finnes i dag i atskillige etniske utgaver.

Da Barbie kom på markedet, var den typiske dukken en baby. Ruth Handler bestemte seg for å skape en mer moden dukke, fordi hun la merke til at hennes datter elsket å leke med utklipp av tenåringer og eldre kvinner.

Ruth Handler var også med å stifte leketøysgiganten Mattel. Mattel solgte ikke bare Barbie, men også andre dukker, ikke minst Barbies kjæreste, Ken, som var oppkalt etter Handlers sønn.

— Min filosofi med Barbie var at gjennom dukken kunne små jenter være akkurat den de ønsket å være, skrev Ruth Handler i 1994 i en selvbiografi.

— Barbie understreket kjensgjerningen om at kvinner har et valg, skrev hun.

Ruth Handler, født Ruth Mosko, var den yngste av ti barn. Foreldrene var polske innvandrere. Handler flyttet til California 19 år gammel for å studere industridesign. (NTB)