Det kunngjorde Ehud Barak sent tirsdag kveld. Den tidligere generalen, som ikke lyktes i å nå fram til en fredsavtale med palestinerne, trekker seg fra alle former for politisk liv så snart en ny regjering er klar.

Barak vil ikke lenger sitte i nasjonalforsamlingen, og ga også avkall på vervet som forsvarsminister i regjeringen til påtroppende statsminister Ariel Sharon, som leder høyrepartiet Likud.

Ingen klar favoritt Det er fremdeles ikke klart hvem som vil erstatte Ehud Barak, men den israelske avisa Haaretz mener den mest sannsynlige kandidaten til å ta over det foreløpige ledelsen av partiet er generalsekretæren i arbeiderpartiet Raanan Cohen.

Det er andre gang Barak trekker seg fra politikken. Første gang var valgnatta, rett etter at nederlaget ble kjent. Barak angret seg senere, og aksepterte vervet som forsvarsminister i den nye regjeringen.

Presset Den kuvendingen førte til furore både innenfor og utenfor partiet. Israelsk presse legger heller ikke skjul på at de tror at Barak har blitt presset til å trekke seg.

Tirsdag kveld møttes nemlig opposisjonen i partiet for å bli enige om en strategi for å kvitte seg med Barak. Blant deltakerne på møtet var flere favoritter i kappløpet om lederstillingen i partiet.

Det er ennå ikke klart hvordan Baraks retrett vil påvirke Sharons forsøk på å danne en samlingsregjering med arbeiderpartiet. En samlingsregjering har blitt sett på som det beste håpet for de stagnerte fredsforhandlingene med palestinerne.

Medlemmer av Likud har sagt at partiet vil lete etter andre partnere hvis ikke arbeiderpartiet bestemmer seg for å bli med i regjeringen før neste mandag.

Vold Den vanskelige situasjonen Israel og palestinerne befinner seg i ble illustrert av lyden av geværild i Jerusalem-natten samme kveld som Barak kunngjorde sin avgjørelse. Den lyden har blitt familiær og er en konstant påminnelse om at Barak ikke lyktes i å bringe fred til regionen.

En 18 år gammel palestiner ble drept tirsdag kveld da israelske stridsvogner bombarderte hjemmet hans med granater. Seks andre palestinere ble skadd i samme landsby.

Volden rammer også israelere. En israeler ble skadd da bilen hans ble beskutt av palestinere tirsdag kveld. Relativt sett var tirsdag likevel en rolig dag.

Siden det palestinske opprøret brøt ut i september har flere enn 400 mennesker mistet livet. Flesteparten av dem er palestinere, men 61 israelere og 13 israelske arabere er også blitt drept.

USAs utenriksminister Colin Powell kommer til Israel lørdag kveld og vil ha samtaler med blant andre Sharon, Barak og palestinernes president Yasser Arafat.