Partiet innledet mandag forhandlinger med påtroppende statsminister Benjamin Netanyahu og krever fem statsrådsposter for å delta i høyreregjeringen hans.

Partileder Ehud Barak krever selv å få fortsette som forsvarsminister, og partiet krever også å få industriministeren, handels— og arbeidsministeren, landbruksministeren og en ministerpost uten portefølje, skriver avisen Haaretz .

Dyp splittelse

Baraks beslutning om å åpne for regjeringssamarbeid med Netanyahu har forsterket den dype splittelsen i partiet.

Syv av partiets Knessetrepresentanter hevder i et brev til Netanyahu at Barak forhandler uten fullmakt og anklager partilederen for å være udemokratisk.

Motstanderne har avkrevd og fått et løfte fra Barak om at han ikke vil bryte ut av partiet for å delta i regjeringen, dersom partiets sentralkomité vender tommelen ned for regjeringsdeltakelse.

Partiet krever også et løfte fra Netanyahu om at fredsforhandlingene med palestinerne fortsetter, men kommer ikke til å kreve at Likud-lederen slutter opp om en tostatsløsning, vel vitende om at han er motstander av dette.

Ultraortodokse

Netanyahu har fra før kommet til enighet med det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu, og partileder Avigdor Lie-berman vil få posten som utenriksminister.

Mandag var også en avtale med det ultraortodokse Shas på plass, og partiet vil få fem statsråder i den nye regjeringen.

Shaspartiets leder Eli Yishai blir ny innenriksminister, mens Ariel Atias blir boligminister med ansvar for blant annet bosettingene i de okkuperte områdene.

Partiet har også fått løfte fra Netanyahu om et kraftig påslag i barnetrygden, noe som er en kampsak for de ortodokse jødene som ofte lever i barnerike familier og vier mer tid til bibelstudier enn inntektsbringende arbeid.

Netanyahus koalisjonsregjering har nå 53 av de 120 Knessetrepresentantene i ryggen, og forhandler også videre med flere små høyrepartier.

Sentrumspartiet Kadima, som fikk flest stemmer i valget 10. februar, har avvist et regjeringssamarbeid med Netanyahu.

REGJERINGSPARTNERE? Ehud Baraka (til v.) og Benjamin Netanyahu.
AMMAR AWAD