Selv mors beste barn kan komme med sterke fraser om de slår seg, og det er ikke alltid like lett å kontrollere hva som ramler ut av munnen om man stumper en tå eller dunker hodet.

Men nå har du endelig en god unnskyldning til å være ufyselig.

Richard Stephens ved Keele University i Staffordshire i England mener nemlig at folk som banner når de har vondt, gjør det fordi det senker følelsen av smerte.

Ikke «dramaqueen»-oppførsel

For å bevise dette ba han 64 frivillige testpersoner om å holde hånden sin i en balje med iskaldt vann så lenge som mulig. Første gangen skulle de banne, og andre gangen fikk de ikke bruke noen form for støtende ord.

Og resultatet var noe overraskende.

De testpersonen som bannet kunne holde hånden i det iskalde vannet i gjennomsnitt 40 sekunder lenger enn de som ikke bannet. De oppfattet også at smerten som lavere.

– Det er overraskende. De fleste psykologer mener at banning er en form for «dramaqueen»-oppførsel, og at en derfor gjerne overdriver situasjoner og følelser, sier Stephens til den britiske avisen Sunday Telegraph.

Øker hjerterytmen

Han tror at banning kan ha oppstått som en måte å heve aggresjonsnivået på, og dermed redusere følelsen av smerte, mest sannsynlig slik at våre stamfedre kunne rømme eller forsvare seg dersom de ble angrepet.

– Da testpersonene bannet hadde de også en høyere hjerterytme, så det kan være det som øker aggresjonsnivået, sier Stephens.

– Det er tidligere blitt bevist at økende sinne kan redusere folks følsomhet for smerte, så det kan være derfor banning hjelper, sier han.

Universelt fenomen

Stephens begynte å forske på temaet etter å ha vært tilstedet da hans kone fødte deres datter.

– Da min kone fødte vår datter følte hun et behov for å banne, men ba om unnskyldning etterpå.

– Jordmoren sa at de var vant til denne typen språk på fødestuen, og det fikk meg til å tenke, sier han.

Han tror at resultatene kan forklare hvorfor banning fortsatt er en stor del i språket verden rundt.

– Banning er en veldig følelsesladd del av et språk, og er nesten et universelt språklig fenomen.

Tror du banning hever smertegrensen? Si din mening her!