– Politiet banket opp advokater med køller da de kom til rettsbygningen i Karachi mandag morgen. Mange er arrestert, sier Akhtar Hussain, tidligere leder for advokatforeningen i Sindhprovinsen.

Også i byen Rawalpindi i nord ble advokater banket opp av politiet etter at de hadde ropt slagord mot unntakstilstanden utenfor en rettsbygning, forteller øyenvitner.

Omringet

Flere hundre politifolk og soldater omringet høyesterettsbygningen i hovedstaden Islamabad. Også i andre byer ble rettsbygningene sperret av.

Pakistans advokater har oppfordret til landsomfattende streiker og protestaksjoner etter at president og forsvarssjef Pervez Musharraf innførte unntakstilstand i Pakistan lørdag.

Musharraf anklaget lørdag den pakistanske dommerstanden og militante islamister for å destabilisere Pakistan, og sa han måtte gripe inn for å forhindre at nasjonen «begikk selvmord».

Frykt for at Pakistans høyesterett skulle erklære gjenvalget av Musharraf som ugyldig var trolig en medvirkende årsak til at generalen lørdag innførte unntakstilstand. Musharraf har lenge vært på kollisjonskurs med landets dommere og advokater, med den nå avsatte høyesterettsjustitiarius Muhammad Chaudry i spissen.

Massearrestasjon

Politiet har også arrestert flere hundre medlemmer av det største islamistiske opposisjonspartiet.

– Mellom 600 og 700 av våre tilhengere er blitt arrestert i provinsene Punjab og Sindh i løpet av natta, sier Liaquat Baluch, nestleder i partiet Jamaat-e-Islami.

Søndag ble opptil 1.600 personer pågrepet, ifølge nyhetsbyrået DPA.

REUTERS
REUTERS
MOHSIN RAZA