I rapporten antyder Ban at FN er rede til å føre samtaler med Taliban, men at det må skje diskré.

FNs sikkerhetsråd skal torsdag diskutere innholdet i rapporten, og neste uke stemme over generalsekretærens anbefaling om å forlenge mandatet til FN-operasjonen i Afghanistan (UNAMA) med nye tolv måneder.

UNAMAs mandat tillater ifølge Ban Ki-moon mekling for å bidra til den afghanskledede forsoningsprosessen.

Forespørsel

Flere FN-diplomater sier til nyhetsbyrået Reuters at rapporten er utformet som en forespørsel til Sikkerhetsrådets medlemmer om å godkjenne nye uformelle samtaler med Taliban, så lenge de har støtte hos den afghanske regjeringen.

Ifølge diplomatene betyr ønsket om «diskresjon og fleksibilitet» at informasjonen vil bli holdt konfidensiell, og ikke bli tatt med i de formelle FN-orienteringene.

Spørsmålet om samtaler med Taliban er ømtålig, siden det har vært FN-sanksjoner mot Taliban-bevegelsen siden 1999.

Taliban-kontakt

Men ifølge diplomatiske kilder har FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, gjentatte ganger vært i kontakt med Taliban.

— Han har snakket med Taliban, og det ved flere anledninger, sier en diplomat til Reuters.

Det har vært mange spekulasjoner om Eide har hatt kontakt med Taliban, blant om et møte i Dubai i begynnelsen av januar.

I et intervju med NTB dagen før han reiste hjem fra Kabul, avviste Eide at møtet i Dubai fant sted, men han ville ikke kommentere om det har vært andre møter.

— La meg si det sånn: En forsoningsprosess er del av vårt mandat, et mandat som jeg selvfølgelig har tatt alvorlig. Og jeg tror at jeg har større tillit på en rekke ulike hold enn de aller fleste andre, sa Eide til NTB.

Koordinert

Medlemmer av NATO-koalisjonen som kjemper mot Taliban, har vært klar over Eides kontakt med Taliban, og de har ikke vært motstandere av den, opplyser en annen diplomatisk kilde til Reuters.

— Vi ønsker bare å forsikre oss om at de er koordinert med den afghanske regjeringen, og at ingen forhandler på egen hånd, sier kilden, som legger til at Ban Ki-moon trolig får positivt svar på sin forespørsel til Sikkerhetsrådet.

Det er ventet at Eides etterfølger, svenske Staffan de Mistura, kommer til å opprettholde kontakten Eide ifølge kildene skal ha hatt med Taliban.

I forrige uke oppfordret Storbritannias utenriksminister David Miliband den afghanske regjeringen om å gjøre mer for å få i stand en fredsavtale med Taliban.