— Polen havner nå der landet hører hjemme. Jeg tror at de som stemte ja, har gjort hjemmesitterne og motstanderne en tjeneste. På lengre sikt ville vi alle være enige om at Polen skal være i EU, sa statsminister Leszek Miller like etter at seieren var klar.

Men mange hadde bange anelser før utfallet var kjent i går kveld, selv om ingen tvilte på at det ville bli et klart ja-flertall. Ville den lave valgdeltakelsen ødelegge festen? Polens grunnlov krever at 50 prosent stemmer for at en folkeavstemning skal være gyldig. Med et lavere oppmøte måtte saken gått videre til Sejmen, Polens nasjonalforsamling.

I statsministerens kanselli samlet hundrevis av prominente ja-folk seg like før kl 20 i kveld. Nervøsiteten var sterk. Kl 20.15 slapp polsk TV ut det foreløpige resultatet 81,9 prosent ja, 18,1 prosent nei. Dette utløste bare spedt applaus i forsamlingen. Men så kom utløsningen. Med en dramatisk, stigende grafisk fremstilling fortalte TV-stasjonen at 56,2 prosent hadde deltatt i valget.

Dermed brøt jubelen løs. Blå og gule ballonger ble kastet i luften og deretter stukket hul på av småbrisne menn som hadde fått utløst langvarig spenning.

Snart dukket president Alexander Kwasniewski opp på skjermen, en av statsminister Millers mange fiender. Kwasniewski innrømmet at hjertet hans slo fort, også fordi han så sent som tidligere i dag ikke hadde vært sikker på hvordan det hele ville ende.

Så takket presidenten alle som hadde bidratt til seieren, ikke minst en bestemt:

— Jeg vil spesielt takke paven, fordi han allerede i 1979 tok til orde for at Polen måtte finne sin plass i et samlet Europa, sa Kwasniewski.

Da braket applausen både her og der. Og i skrivende stund, kl 2045, kjører biler med vaiende EU-flagg og tutende horn rundt i Warszawas gater.

EU-JUBEL: President Alexander Kwasniewski gleder seg over valgresultatet.
Foto: Reuters/Scanpix