I en erklæring fra det første møtet mellom de tre lederne siden krigen i Bosnia tok slutt i 1995, forpliktet de seg til å «åpne en ny epoke med sterkere bånd, både mellom de tre landene og i regionen»

Fremtiden vil bli preget av en orientering mot europeisk integrasjon, het det.

Erklæringen ble undertegnet av Jugoslavias president Vojislav Kostunica, hans kroatiske kollega Stipe Mesic og medlemmene av det bosniske presidentskapet Beriz Belkic, Zivko Radisic og Jozo Krizanovic.

Godt naboskap

Vi er overbevist om at normaliseringsprosessen og utviklingen mellom våre land må ha som mål å etablere et godt naboskap på alle felter, het det i felleserklæringen.

De lovte videre å samarbeide med FNs krigsforbryterdomstol i Haag, å åpne for at flyktninger kan vende hjem og å samarbeide på alle andre områder.

Toppmøtet er det første siden lederne fra republikkene i det tidligere Jugoslavia kom sammen i Dayton i USA, der de under sterkt internasjonalt press fikk slutt på den tre år lange krigen i Bosnia i 1995.

Unnskyldning

Bosnia har ikke lagt skjul på at landet vil kreve en unnskyldning fra de to naborepublikkene etter den ødeleggende krigen, men det kom ingen slik unnskyldning på møtet i Sarajevo mandag. — Det kan se ut som vi må vente på folk som har styrke til å gjøre det, sa Belkic til avisen Dnevni Avaz i Sarajevo.

Ved det forrige møtet mellom toppledere fra de tre republikkene var det Jugoslavias Slobodan Milosevic, Kroatias Franjo Tudjman og Bosnias Alija Izetbegovic som var til stede.

I dag står Milosevic tiltalt ved krigsforbryterdomstolen i Haag, Tudjman er død, og Izetbegovic trakk seg fra sine viktigste verv i fjor.

(NTB)