KLAUS JUSTSEN

George W. Bush kaster seg ut i en vanskelig balansegang når han i morgen møter sin gode russiske venn Vladimir Putin på slottet i Bratislava, høyt over den slovakiske hovedstaden.

USAs president må gjøre det klart at han ser på det demokratiske tilbakeskrittet i Russland de siste månedene med økende bekymring. Men samtidig må han unngå å fornærme en kollega som er blitt en viktig alliert i kampen mot terror.

Bush gjorde selv balansegangen enda vanskeligere ved å gjøre utbredelse av demokrati og nedkjemping av alle tyranner som hovedtema i sin gjeninntredelsestale for en drøy måned siden. Her lovet presidenten å konfrontere hver eneste regent og hver eneste nasjon som ikke respekterte menneskerettighetene og grunnleggende demokratiske prinsipper.

Møtet i Bratislava gir president Bush en sjanse til å vise at løftene må tas alvorlig og ikke bare er politisk svada.

Før avreisen fra Washington understreket presidenten sitt vennskap med Putin, som startet for snart fire år siden da de to møtte hverandre i Slovenia.

Tonen var tydelig skjerpet da George W. Bush brukte talen i Brussel til å oppfordre europeerne til sammen med USA hele tiden å minne Russland på at deres allianse bygger på frie medier, en sterk opposisjon og lov og orden.

USA har sikret seg at møtet i Bratislava blir på minst to og en halv time, hvilket gir den amerikanske presidenten anledning til å reise alle de problemene som Putins inngrep har skapt — mot bl.a. russiske medier og en rekke virksomheter med oljegiganten Yukos i spissen.

Det kan bli bruk for hvert eneste minutt, for i Washington er Russlands president blitt berømt for evnen til å gli utenom ubehageligheter med lange forklaringer.

I Washington er det økende tilfredshet med det man ser som Moskvas samarbeid i forsøket på å legge press på Iran for å hindre at landet skaffer seg atomvåpen.

Men i forrige uke signaliserte president Putin en kursendring da han lovet økt støtte til Irans sivile atomprogram og samtidig sa seg overbevist om at landet ikke ønsker atomvåpen. I morgen vil han bli bedt om å forklare hva den vurderingen bygger på.

Hvis George W. Bush velger å holde kritikken til den private delen av møtet, vil skeptikere kunne hevde at diktatorer og tyranner jorden rundt ikke trenger få nervøse trekninger.

Han vil samtidig komme under økt internt press. Den republikanske senator John McCain har allerede forlangt at Russland suspenderes fra G8-gruppen og hevder at det snikende kuppet nå går for full fart.

En forsiktig offentlig kritikk kan derfor bli resultatet av møtet på middelalderslottet. Men kritikken suppleres med forsikringer om fortsatt vennskap. En diplomatisk smekk over fingrene blir det ikke i denne omgang.