Den respekterte amerikanske avisen Washington Post skriver fredag at et lite antall amerikanske spesialtrente soldater befinner seg på bakken i det sørlige Afghanistan. Tv-stasjonen CNN melder det samme fredag morgen, norsk tid, med henvisning til en "høytstående kilde".

Talibans maktbase Kandahar ligger sør i landet. Iransk radio meldte allerede onsdag at amerikanske soldater befant seg i dette området.

Lekkasjene bekrefter tydelige hint fra ledende politikere som president George W. Bush og Storbritannias statsminister Tony Blair om at så var i ferd med å skje.

Ifølge en høytstående kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet er operasjonene som er i gang en assistanse til en allerede eksisterende CIA-operasjon. Målet med operasjonen er å få ledere for den pathanske folkegruppen til å skifte side i den afghanske borgerkrigen og snu ryggen til Taliban-regimet.

Flere kommer

En annen kilde i forsvarsdepartementet sier at andre spesialstyrker sannsynligvis vil operere på bakken med andre mål for øye. Det kan for eksempel dreie seg om rekognosering, utpeking av mål for flyangrep og direkte angrep på Talibans soldater.

— Antallet amerikanske soldater på bakken er bare en håndfull nå og det er lite trolig at de noensinne vil utgjøre en stor konvensjonell styrke som den i Gulfkrigen for ti år siden, sier kildene til Washington-avisen.

En kilde i forsvarsdepartementet bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at et lite antall amerikanske soldater befinner seg på bakken i Afghanistan.

— Det er på et veldig, veldig, veldig, tidlig stadium, sa forsvarskilden som ikke ville identifiseres.

Bombingen fortsatte

Sent torsdag kveld fortsatte bombingen av Kandahar, melder den arabiske satellittkanalen Al-Jazeera. Ifølge CNN ble også Kabul og Jalalabad bombet. Fredag ble det imidlertid ikke meldt om bombing.

I tillegg til bomber slipper amerikanske fly løpesedler og spesialfly kringkaster budskap på afghanske dialekter til lokalbefolkningen, som blir oppfordret til å holde seg unna militære installasjoner.

Både anonyme kilder i Washington og det afghanske nyhetsbyrået AIP melder om drepte blant bin Ladens menn.

— Det har vært noen dødsfall blant al-Qaidas medlemmer siden bombingen startet 7. oktober, sier en amerikansk kilde til Reuters. Det skal imidlertid ikke dreie seg om folk høyt oppe i organisasjonen.

Egypteren Abu Baseer al-Masri, som skal være en av bin Ladens menn, skal ifølge AIP ha dødd av skader fra en håndgranat som eksploderte i hånden hans. Tidligere meldinger gikk ut på at han var drept av amerikanske bomber.

(NTB)