USA har åpenbart startet sitt varslede massive bakkeangrep mot Sør-Irak, melder BBC.

Flyalarmen gikk litt før klokken 19.00 norsk tid i Bagdad.

Sør i Irak er flere oljebrønner satt i brann, hevder amerikanske medier.

Seks scud-raketter ble torsdag avfyrt fra Irak mot Kuwait. To av dem ble skutt ned av amerikanske Patriot-raketter, opplyste Kuwaits forsvarsdepartement.

Luftvernsirenene ble flere ganger utløst i Kuwait by som følge av meldinger om at raketter var skutt ut fra Irak mot Kuwait. Men hver gang gikk faren over-signalet kort etter. Siste gang gikk alarmen rett etter at kraftige eksplosjoner ble hørt.

Folk løp i panikk for å finne sin gassmasker da alarmen gikk. TV meldte at situasjonen var svært farlig og at folk burde holde seg innendørs. All normal kringkasting ble avbrutt og TV viste bare bildet av en sirene.

Det viser seg at rakettene neppe inneholdt kjemiske eller biologiske våpen.

CIA utløste krigen

I går ettermiddag tok CIA-direktør George J. Tenet direkte kontakt med president George. Bush, og presenterte en nesten utrolig mulighet til å snu hele konflikten på hodet:

"President, vi vet hvor Saddam Hussein og hans militære ledelse befinner seg."

Ifølge Washington Post fikk amerikanske etterretningskilder i går fatt i hvor Saddam Hussein oppholdt seg, en tabbe ingen trodde den irakiske diktatoren ville begå i de avgjørende timene før et krigsutbrudd.

Ikke bare skal USA ha visst hvor Saddam Hussein befant seg, men også at han kom til å bli der i flere timer.

— Det er ingen garantier for at vi får en liknende mulighet igjen, skal CIA-direktøren ha sagt.

Det skal ha vært forklaringen for at USA innledet angrepet på Irak med noen titall krysserraketter, og ikke det stormangrepet som var spådd.

- 10 drept

Ifølge det irakiske informasjonsministeriet skal ti personer ha blitt drept i angrepet. Det melder en russisk tv-kanal.

Nå i formiddag tyder imidlertid alt på at Saddam Hussein og hans nærmeste har overlevd det amerikanske angrepet. I dag tidlig holdt den irakiske presidenten en tv-tale til sitt folk. Eksperter tror ikke det var et opptak.

Om Hussein og hans menn faktisk befant seg på det stedet i det sørlige Bagdad som CIA antok, er ikke kjent.

- Drep Saddam

Samtidig melder den britiske avisen The Times at amerikanske spesialstyrker nå skal være på vei mot Bagdad. Mål: Å finne og drepe Saddam Hussein, hans sønner og den øvrige militære ledelsen i Irak.

De totalt 306 elitesoldatene i Delta-styrken har vært innenfor Iraks grenser i flere uker. De har trent på oppdraget i årevis: Å ta ut Saddam Hussein i en krig.

Onsdag kveld skal amerikanske spesialstyrker ha fått klarsignalet: Rykk inn mot Bagdad. Soldatene vil bli sluppet fra Blackhawk-helikoptre like utenfor bygrensene. Finner de Saddam Hussein og hans menn, har de ifølge The Times stående ordre om å drepe - ikke ta dem til fange.

— Målet er å drepe Hussein i løpet av noen få dager. Det er dette Delta-styrkene har trent for, 24 timer, syv dager i uken, sier en Pentagon-kilde.

Å drepe en utenlandsk leder, bryter med en ordre signert av president Gerald Ford i 1976. Men ifølge talsmenn i Det hvite hus, finnes det folkerettslig sett ingen begrensninger for angrep mot statsledere i en krig.

Katt og mus

Saddam Hussein har imidlertid visst seg å være alt annet enn et lett bytte. Under Golfkrigen i 1991, bombet allierte styrker 260 mål hvor den irakiske presidenten kunne tenkes å befinne seg, uten å påføre den fryktete diktatoren en skramme.

Hussein tilbrakte da ifølge The Times 38 dager i hjemmene til helt vanlige irakere. Hver dag byttet han bopel, en taktikk analytikere mener han kan ta i bruk også under dette angrepet.

Selv hevder diktatoren at han har rundt 400 gjemmesteder i Bagdad, som ikke lar seg skille fra vanlige irakiske hjem.

Ifølge amerikanske militære talsmenn, forbereder nå Delta-styrkene nærmest en dør-til-dør-aksjon for å spore opp Hussein.

Det blir alt annet en enkelt, i en by med fem millioner innbyggere. Særlig ikke når man vet at Hussein opererer med minst tre - trolig flere - dobbeltgjengere.

I LIVE: Saddam Hussein unnslapp de første amerikanske angrepene natt til i dag. Her taler han til folket.