Terminal 3 på Heathrow flyplass i London ble stengt etter det ble funnet en mistenkelig pakke søndag, sier britiske flyplassmyndigheter.

Pakken ble funnet i avgangshallen til terminal tre, som brukes til fly som reiser lengre avstander.

Etter de tre hendelsene i London og Glasgow de siste dagene, er terrortrusselen klassifisert som «kritisk» på De britiske øyer. Den nye statsministeren Gordon Brown levnet i går ingen tvil om hvem regjeringen mener står bak angrepene.

— Det er klart at vi her har å gjøre med folk som er assosiert med Al Qaida, sa statsministeren i et TV-intervju med BBC.

Politiet mener det er sammenheng mellom bilbombene som ble funnet i London og den brennende jeepen som braste inn i hovedinngangen på Glasgow-flyplassen lørdag ettermiddag.

Til alt hell detonerte ikke eksplosivene i noen av de tre bilene, verken de to Mercedesene som ble etterlatt midt i hjertet av London eller firehjulstrekkeren som ble kjørt inn i avgangshallen i Glasgow. BBC melder at utløsermekanismene i London-bombene trolig var knyttet til mobiltelefoner. Planen var at de skulle eksplodere ved oppringning.

«Opptrapping»

De to bombesylinderne i London var fullpakket med spiker som sammen med gass og bensintanker kunne blitt til drepende splinter hvis de hadde gått i luften.

Regjeringens nye terrorrådgiver Lord Stevens kommenterer trusselbildet slik:

— Al Qaida har importert taktikken fra Bagdad og Bali til gatene i Storbritannia. Bare så det er klart: de siste dagenes bombeangrep signaliserer en sterk opptrapping fra de islamistiske terroristenes side, sier Stevens.

I kveld var fem personer arrestert i forbindelse med angrepene, og store styrker jaget flere navngitte personer med tilknytning til militante islamistmiljøer, meldte nettutgaven til avisen The Guardian.

Ikke skotter

De to terrormistenkte mennene som kjørte den brennende jeepen inn i terminalbygningen på Glasgow-flyplassen, er ikke skotskfødte. De hadde imidlertid bodd i Skottland en periode, opplyste den skotske justisministeren Kenny MacAskill.

Politistyrker ransaket i går flere boliger i landsbyen Houston nær flyplassen, der de to terrormistenkte mennene med asiatisk utseende bodde.

Situasjonen for mannen som satte fyr på seg selv utenfor avgangshallen før han og kompanjongen ble overmannet, ble i går beskrevet som kritisk. Han pådro seg svært alvorlige brannskader under angrepet. Øyenvitner har fortalt at han sto i full fyr da han ble lagt i bakken.

Ikke selvmordsbombere

Guardian-redaktør Jason Burke, som er en av Vestens fremste al Qaida-eksperter, trekker disse konklusjonene etter siste dagenes bombefunn og angrep:

  • Militante islamister står nesten helt sikkert bak.
  • Sammenheng mellom angrepene, sannsynligvis tilhører gjerningsmennene et løst nettverk.
  • Ingen selvmordsbombere, noe som er hovedregelen når terrorhandlinger utføres på kommando fra den innerste kjerne i Al Qaida, det vil si Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri. Dette tyder på at angriperne ikke har drevet langvarig mental forberedelse til angrepene.
  • Radikaliserte britiske statsborgere eller immigranter som har bodd i Storbritannia en periode står bak. Internett er ekstremt viktig i radikaliseringsprosessen og som rekrutteringskanal. Gjerningsmennene er unge, kanskje i slutten av tenårene.
  • Bombene var amatørmessig konstruert og planleggingen av aksjonene ikke i nærheten av det sofistikerte nivået som lå bak 11. september-angrepene, 7. juli-bombene i London 2005 og terrorbombingen av amerikanske ambassader i øst-Afrika i 1998.

Trues innenfra

Den dårlige nyheten, ifølge Burke, er at trusselen nå kommer fra dem som er aller vanskeligst å stanse. Han peker på «vanlige» innbyggere som har oppsamlet aggresjon, eller som er forstyrret nok, til å la seg radikalisere av ekstreme islamister.

— Terroristorganisasjoner kan ha veltrente og disiplinerte enheter bestående av kompetente militante personer. Eller de kan bestå av diffuse nettverk der medlemmene verken er spesielt skolerte eller disiplinerte. Den førstnevnte kategorien er svært effektive, mens den siste er desto mer motstandsdyktig, mener Burke.

Han tror også terroristene sender en melding til Storbritannia om at de er «involvert i noe som er langt større enn politikk».

— Det handler om mye mer enn krigene i Afghanistan og Irak eller innsettelsen av en ny britisk statsminister. Dette er i deres øyne en kamp mellom det gode og det onde i verden. Terrortrusselen vil forbli høy i overskuelig fremtid, skriver Burke.

- Middelalder-dogmatisme

Oppfatningen deles av Hassan Butt, som tidligere var medlem av den radikale gruppen Al-Muhajiroun i Storbritannia og som oppfordret til angrep på britiske statsborgere.

Han avviser at angrepene har noe med Vestens utenrikspolitikk å gjøre.

— De kjemper for dannelsen av en revolusjonær stat som skal bringe islamsk rettferdighet i verden. De avviser hele forestillingen om en sekulær stat, fordi religion og stat i denne teologien hører sammen, skriver Hassan Butt. Selv forlot han sitt radikale islamistiske nettverk etter å ha kommet til en erkjennelse: «Denne dogmatismen tilhørte middelalderen, ikke dagens verden».

DAVID MOIR