Oljeselskapet BP vil gjenoppta boringen i Mexicogulfen i juli, melder blant annet Financial Times søndag.

Dermed starter de produksjon mindre enn 15 måneder etter Deepwater Horizon-ulykken som tok livet av 11 mennesker i april 2010.

Overvåket døgnet rundt

BP har inngått en avtale med amerikanske myndigheter.

De får lov til å bore ti brønner som de hadde begynt å forbedrede før ulykken og som de trenger for å opprettholde eller øke produksjon på eksisterende plattformer.

Alle BPs brønner i Mexicogulfen er dypvannsbrønner, men selskapet vil ikke få lov til å drille noen nye prøvebrønner, sier kilder til ft.com.

BP har måttet gå med på at myndighetene skal ha tilgang til alle plattformer og brønner døgnet rundt. Oljeselskapet har også levert inn detaljerte planer for mulige ulykker eller nødssituasjoner, der de har inkludert lærdommer fra Deepwater Horizon.

Naturvernere er opprørt.

— BP fortsetter å forfølge høyrisikoprosjekter. Fremtidens BP ser ut til å drive akkurat slik det gamle BP gjorde, sier Ben Ayliffe i Greenpeace til ft.com.

Gir bonus for sikkerhetsarbeid

Operatørselskapet Transocean var ansvarlig for driften av plattformen Deepwater Horizon. Sammen med BP og Halliburton har de fått skylden for katastrofen og ni av de elleve som mistet livet jobbet for Transocean.

Likevel har sjefene i Transocean nå bevilget seg selv en bonus basert på at 2010 var selskapets beste år på sikkerhetsområdet, melder BBC News.

Transoceans årsrapport erkjenner ulykken på Deepwater Horizon, men sier ulykken overskrider de interne målene for sikkerhet. Sjefene får dermed utbetalt to tredjedeler av mulig bonus, skriver Wall Street Journal.

«Til tross for det tragiske tapet av menneskeliv i Mexicogulfen, oppnådde vi en eksemplarisk sikkerhetsstatistikk, målt ved vår totalt registrerbare hendelsesrate og totalt potensielle alvorlighetsgrad. »

Målt etter sine standarder mener Transocean at 2010 var det beste året i selskapets historie når det gjelder sikkerhet.

«Dette er en refleksjon av vår innsats for å oppnå et ulykkesfritt miljø, til all tid, overalt.»

Advokat Mark Lanier representerer en rekke mennesker som krever erstatning etter katastrofen og er svært opprørt over bonusutbetalingen.

— Noen ting er bare helt kvalmende, sier han til Wall Street Journal.

Transocean fastholder at BP alene var ansvarlig for ulykken, mens BP mener Transocean er medansvarlig. Kommisjonen oppnevnt av president Barack Obama pekte ut BP, Transocean og Halliburton som medansvarlige.

Trenger ny vekst

USA var BPs viktigste vekstområde før 2010. Det britiske oljeselskapet er også den største lisensholderen i gulfen og har mer enn 20 områder i drift der.

En gjenoppstart av aktiviteten i området vil være svært viktig for BP, som har slitt etter ulykken i fjor.

Aksjen falt med 2,4 prosent 29. mars da det ble kjent at påtalemyndigheten i USA vurderer å sikte personer i BPs ledelse for drap etter at 11 personer mistet livet på Deepwater Horizon, meldte Bloomberg i starten av denne uken.

Like etter nyttår kom nyheten om at 13 andre selskaper, blant dem Statoil, får lov til å gjennoppta leteboringen i Mexicogulfen. Dypvannsboring hadde frem til da vært helt forbudt siden april 2010.