De til dels direkte hatefulle uttalelsene kom i det populære debattprogrammet «Question Time» («Spørretimen») torsdag kveld. USAs tidligere London-ambassadør Philip Lader var gråten nær over tonen blant deler av publikum i studio.

Lader ble avbrutt av aggressive tilrop, da han forsøkte å uttrykke sin sorg over de omkomne i terrorangrepene mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington. Tilropene kom fra folk som mente at USA har seg selv og sin egen utenrikspolitikk å takke for tirsdagens tragedie.

— Sårende uttalelser

Kringkastingssjef Dyke er ikke uten videre enig i at påstander om en sammenheng mellom angrepene og USAs utenrikspolitikk bør ties i hjel. - Men slike uttalelser passet ikke på lufta torsdag, bare to dager etter terrorangrepene, og jeg innser nå at programmet burde vært tatt opp og redigert før det ble sendt, sier Dyke.

— Når millioner av mennesker rundt om i verden forakter nasjonen USA, kan man ikke da si at terrorangrepene var en følge av USAs utenrikspolitikk, ville en mann blant tilhørerne vite. - Jeg syns det er sårende, når du påstår at mesteparten av verden føler forakt for USA, svarte eks-ambassadør Lader.

— Det er den amerikanske regjering som har begynt å snakke om krig, kom det da fra en arabisk kvinne i salen. Programlederen, den høyt respekterte BBC-veteranen David Dimbleby, forsøkte forgjeves å dempe gemyttene og få debatten tilbake på et saklig spor.

Frykt for hevn

Britiske muslimer gir åpent uttrykk for at de frykter hevnaksjoner etter terrorangrepene i USA, selv om de fleste av landets muslimske ledere har vært klare i sin fordømmelse av terroren. De kritiserer britisk presse for hets mot Islam og mot den muslimske verden, og politiet har trappet opp sitt vakthold rundt moskeer og andre muslimske sentra i hele landet.

Ifølge parlamentarikeren Khalid Mahmood er det blitt ringt inn flere bombetrusler mot moskeer i den midtengelske storbyen Birmingham. Britiske medier har et stort ansvar for å hindre at hatet slår ut i åpen vold, sier Khalid, som selv er muslim og som er innvalgt i Underhuset for det britiske regjeringspartiet Labour.

Britiske politikere har lagt vekt på at det ikke finnes noen grunn til å sette angrepene mot World Trade Center og Pentagon i sammenheng med islamsk tro og lære. De peker på at landets muslimske ledere har tatt krystallklar avstand fra de blodige terrorangrepene.