Kelly begikk selvmord fredag. Under en utspørring i Underhusets utenrikskomité sa han at han ikke trodde han var BBCs hovedkilde i saken.

— De siste ukene har vi kjempet for å hindre at doktor Kelly ble identifisert som kilden bak rapportene. Vi skyldte ham helt klart fortrolighet. Etter hans død tror vi at det er viktig å offentliggjøre denne informasjonen så fort som mulig, for å få slutt på spekulasjoner, heter det i en kunngjøring fra BBC.

Det var en journalist i BBC som offentliggjorde opplysningene om at den britiske regjeringen hadde bedt om at rapporter om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen ble spritet opp.

Tony Blairs regjering har lenge ment at David Kelly kan være mannen bak opplysningene i reportasjen til BBCs forsvarskorrespondent Andrew Gilligan, men under avhør har Kelly selv nektet for at det var han som var kilden.

BBC-reportasjen om at Blair-regjeringen «spritet opp» etterretningsinformasjon om Irak skapte oppstandelse i Storbritannia, og den førte til en granskning av grunnlaget for invasjonen av Irak.

David Kelly innrømmet under avhør at han snakket med BBC-journalisten før reportasjen ble sendt, men Kelly mener ikke han er kilden bak Gilligans beskyldninger mot regjeringen. Gilligan og BBC har ikke identifisert kilden til opplysningene som kom frem i innslaget.

NTB

DØD: David Kelly.
FOTO: SCANPIX